Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Realizovan AIR MEDEVAC/SAR kurs

17.5.2012

U kasarni "Rajlovac OS BiH" u periodu od 06.03. do 13.04.2012.godine, u saradnji sa pripadnicima Rumunskog MTT EUFOR-a, realizovan je AIR MEDEVAC/SAR kurs. Kurs je organizovalo Odjeljenje EUFOR-a za koordinaciju i obuku (CB & T)

U kasarni "Rajlovac OS BiH" u periodu od 06.03. do 13.04.2012.godine, u saradnji sa pripadnicima Rumunskog MTT EUFOR-a, realizovan je AIR MEDEVAC/SAR kurs. Kurs je organizovalo Odjeljenje EUFOR-a za koordinaciju i obuku (CB & T) u saradnji sa Komandom br ZS i PZO koja je odabrala instruktore iz sastava potčinjenih jedinica i isti su uspešno održali predavanja po nastavnom planu EUFOR-a.
AIR MEDEVAC/SAR kurs se realizovao kroz 136 nastavnih časova uključujući
sljedeće temetske jedinice:
• NATO standardizacija 6 sati
• ICAO standardizacija 6 sati
• Menadžment i Organizacija 26 sati
• Karte i Čart 12 sati
• Komunikacija 12 sati
• Meteorologija 12 sati
• Upravljanje zračnim prostorom 16 sati
• Misije 46 sati

Smatramo važnim istaći da su standardizacija i interoperabilnost, prema novom strateškom konceptu korišćenja NATO snaga, jedan od mehanizama unaprijeđenja stabilnosti i one uključuju i operacije odgovora na krizu - operacije podrške miru, humanitarne operacije, operacije pružanja pomoći prilikom katastrofa, operacije traganja i spasavanja, operacije medicinske evakuacije civila i operacije pružanja pomoći/podrške civilnim vlastima.

U tim operacijama se, pored oružanih snaga država članica, mogu angažovati i snage država partnera i ne-NATO države. Time interoperabilnost dobija globalni karakter i postaje važan termin u procesu reforme oružanih snaga skoro svih država koje učestvuju u procesu evroatlantskih integracija pa tako OS BiH.

Sa realizacijom ovog kursa iz oblasti zrakoplovstva i medicine, OS BiH, nastavljaju da rade na podizanju nivoa interoperabilnosti kako bi uspješno realizovale dodjeljene zadatke i da budu sposobne da primenjuju zajedničke procedure i postupke, da koriste kompatibilna borbena sredstva, sisteme za komandovanje i kontrolu, kao i zamjenljive logističke servise.
Ovaj kurs ima još veći značaj jer su isti pored 15 pripadnika br ZS i PZO pohađala 2 ljekara i 2 medicinska tehničara Centra urgentne medicine iz Kantonalne bolnice Zenica, što je početak podizanja nivoa interoperabilnosti između OS BiH i civilnih medicinskih institucija u poboljšavanju osposobljenosti civilnih i vojnih struktura oko realizacije medicinske evakuacije zračnim putem.

OS BiH planiraju da u narednom periodu nastave saradnju i sa drugim medicinskim centrima u BiH.

Info - br ZS i PZO