Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Posjeta novinara 1. helikopterskom skvadronu

6.11.2012

U okviru medijske kampanje „Oružane snage u pomoći civilnom stanovništvu“ , 24. oktobra 2012.godine na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke organizovan je dan za posjetu novinara, kojima je predstavljen rad 1.helikopterskog skvadrona u toku jednog letačkog dana.

U okviru medijske kampanje „Oružane snage u pomoći civilnom stanovništvu“ , 24. oktobra 2012.godine na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke organizovan je dan za posjetu novinara, kojima je predstavljen rad 1.helikopterskog skvadrona u toku jednog letačkog dana. U cilju medijske prezentacije rada skvadrona za novinare je pripremljeno izvođenje vježbe „ Gašenje požara helikopterom Mi-8 sa protivpožarnim vedrom PPV-2000“.

Na poziv medijima odazvali su se novinari iz „Dnevnog avaza“, Novinske agencije „SRNA“ i „Večernjih novosti“.
Tokom boravka u jedinci novinari su obišli Komandu skvadrona, gdje im je predstavljena struktura jedinice. Potom je za medije prikazano kompletno provođenje letačkog dana od izvršne pripreme za letenje do same poslijeletne analize.

Kroz provođenje letačkog dana prikazane su i pretpoletne procedure - pretpoletni pregled helikoptera, procedure startovanja, a potom i samo izvršenje letačkog zadatka u ograničenim uslovima zbog nepovoljne meteo situacije.

Stručno osoblje iz sastava skvadrona je upoznalo novinare sa taktičko-tehničkim osobinama helikoptera, omogućili su slikanje vazduhoplova, a članak o 1. helikopterskom skvadronu iz sastava brigade ZS i PZO OS BiH je objavljen u gore navedenim listovima.

Ovom posjetom je nastavljena uspješna saradnja 1.helikopterskog skvadrona kako sa novinarima iz domaćih, tako i iz stranih medijskih kuća.

Info – ZS i PZO