Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Pomoć civilnom stanovništvu u borbi protiv poplava

29.5.2014

Od ranih jutarnjih sati 15. maja pa sve do u noći 17. maja 2014. godine, 2. helikopterski skvadron br ZS i PZO bio je angažovan u aktivnostima pomoći civilnom stanovništvu na područjima BiH koje su zadesile poplave.

Helikopteri 2.HS su bili angažovani na područjima općina Doboj, Doboj-Jug, Maglaj, Zenice i Šekovića. Posade su učestvovale u spašavanju životno ugroženih ljudi, evakuciji civila sa najugroženijih područja, izviđanju situacije iz zraka, te u dopremanju hrane, lijekova i vode u najkritičnija područja.

Pored gore navedenih složenih zadataka koje je 2.HS uradio u ovom periodu posebno se ističu: poziv da je potrebno hitno prevesti trudnicu kojoj je počeo porod, u bonicu u Zenicu, spašavаnje četveromjesečne bebe sa krova kuće u Maglaju, te dramatično spašavanje 13 ljudi u Šekovićima, na granici ljudskih mogućnosti pod vrlo složenim meteo uslovima. Pripadnici 2.HS-a su i ovoga puta dali ogroman doprinos u spašavanju i dostavi pomoći na najugroženija područja.

2.HS br ZS i PZO će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH u slučajevima prirodnih i drugih nesreća te vanrednih situacija i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju navedenog Zakonom propisanog zadatka.

Info-br ZS i PZO