Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane

Učešće 2. HS-a u taktičko-pokaznoj vježbi "Snaga odgovora - 2014"

25.6.2014

2. helikopterski skvadron je na lokaciji Srebrenika, sa jednim helikopterom UH-1H, izvršio podršku učesnicima u taktičko-pokaznoj vježbi "Snaga odgovora - 2014".

Za sve učesnike u vježbi, 23.06.2014. godine izvršena je teoretska obuka na zemlji iz teme „Uvježbavanje procedura spuštanja užetom iz helikoptera“, a nakon teoretskog dijela obuke, jednim helikopterom UH-1H, pristupilo se praktičnoj obuci rappelinga na lokaciji stadiona u Srebreniku.

Dana 24.06.2014. godine uspješno je izvšena taktičko-pokazna vježba "Snaga odgovora - 2014".  Prema scenariju vježbe uloga helikoptera OS BiH bila je da izvrši transport članova Gorske službe spašavanja Tuzlanskog kantona i Kluba spasavalaca 2000 Sarajevo na ispomoć snagama zaštite i spašavanja i da iste spusti na krov zgrade Općine Srebrenik, iz koje se vrši spašavanje povrijeđenih i ugroženih osoba.

Pored 2. helikopterskog skvadrona, u ovoj vježbi su učestvovali i Općinski štab civilne zaštite, Klub spasilaca „Gradina" Srebrenik, Gorska služba spašavanja Tuzlanskog kantona, Profesionalna vatrogasna jedinica – Srebrenik, Federalna služba za spašavanje sa visina (Klub spasavalaca 2000 Sarajevo), Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla, Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko distrikta BiH, Policijska stanica Srebrenik, Hitna služba J.Z.U. „Dom zdravlja" Srebrenik, Crveni križ općine Srebrenik.

Predstavnici općinskih struktura i učesnici u vježbi su izrazili zadovoljstvo stepenom obučenosti i profesionalizmom pripadnika 2. helikopterskog skvadrona, te iskazali nadu da će se sardanja između OS BiH i njihovih kuća nastaviti i u budućnosti. 

Info- br ZS i PZO