Zajednicki stab OS BiH

6. CISM Futsal Cup for Peace - Sarajevo 2014

21.8.2014

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH su domaćin održavanja 6. CISM Futsal Cup for Peace-Sarajevo 2014 od 22. do 26. septembra 2014. godine, u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin-Mojmilo“ u Sarajevu, a koje se igra pod sponzorstvom Međunarodnog vojnog sportskog komiteta (CISM).

Na takmičenju u malom fudbalu pored domaćina OS BiH učestvovat će vojne reprezentacije Oružanih snaga Hrvatske, Armije Makedonije, Vojske Slovenije, Vojske Srbije i Vojske Crne Gore.

Cilj organiziranja turnira je kroz sport povezati i okupiti vojne selekcije zemalja bivše Jugoslavije te osnažiti međudržavne odnose u regiji.

Prethodnih pet takmičenja organizirano je u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. Prethodne godine u Makedoniji, ekipa Oružanih snaga Hrvatske je bila osvajač prvog mjesta. Drugo mjesto zauzela je ekipa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok je treće mjesto zauzela ekipa Vojske Crne Gore .

CISM-a je osnovana 18. februara 1948. godine i jedna je od najvećih multidisciplinarnih organizacija u svijetu. Pod njenim okriljem organiziraju se razni sportski događaji za 133 zemlje članice. Krajnji cilj CISM-a je da se doprinese svjetskom miru objedinjavanjem oružanih snaga kroz sport, a moto pod kojim funkcioniraju je „Prijateljstvo kroz sport".

Info-ZŠ OS BiH