Zajednicki stab OS BiH

Načelnik ZŠ OS prisustvovao Danu uvaženih gostiju i prezentaciji međunarodne vježbe „Immediate Response 14“ u R. Sloveniji

28.8.2014

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, sa saradnicima od 26. do 28.08.2014. godine prisustvovao je Danu uvaženih gostiju i prezentaciji međunarodne vježbe „Immediate Response 14“ u Republici Sloveniji.

Međunarodna vježba „Immediate Response 14“ je trilateralna vježba komandnog  mjesta  i taktička terenska vježba koja se provodi u dvije zemlje članice NATO saveza, u R. Sloveniji i R. Hrvatskoj u periodu od 17. do 30.  augusta 2014. godine u kojoj učestvuje više od 900 osoba. „Immediate Response 14“ je  osnovna simulacijska vježba čiji je cilj uvježbavanje vojnog osoblja za provedbu operacija podrške miru s naglaskom na operacije pružanja humanitarne pomoći i operacije otklanjanja posljedica katastrofa.

Organizacijski je vježba u nadležnosti Komande američkih snaga za Europu (USAREUR), a u vježbi uz Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju, kao domaćine, učestvuju i zemlje iz regije (Bosna i Hercegovina sa 24 pripadnika, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Kosovo, Mađarska) te Danska i Velika Britanija.

Osnovna namjera je prikazati način kako oružane snage zemalja regije mogu zajednički odgovoriti na moguću krizu u regiji, uvježbati zajedničku reakciju i poboljšati interoperabilnost kod pružanja pomoći susjedima.

Vježba se realizira svake tri godine i ima dizajn „velike“ vježbe, odnosno vježbe komandnog mjesta praćene terenskom vježbom. Očekivati je da nakon 2015. godine sljedeća „velika“ vježba bude realizirana 2018. godine, a OS BiH su izrazile želju da budu domaćin vježbe.

Info- ZŠ OS BiH

 

3 FOTO GALERIJA