Zajednicki stab OS BiH

Potpisan Tehnički aranžman o školovanju kadeta Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj na studijskim programima Vojno inžinjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje

1.9.2014

Vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj brigadir Nikola Zekić i pomoćnica ministra za ljudske resurse Sunčana Vukelić potpisali su 01. septembra 2014. godine u Zagrebu Tehnički aranžman o školovanju kadeta BiH na novim vojnim studijskim programima, Vojno inžinjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje, koji su pokrenuti u 2014./15. akademskoj godini.

"Naši novi studijski programi su dosta zahtjevni i vjerujemo da će to biti jedan od boljih programa. Cilj nam je svakako proširiti ovu suradnju sa zemljama u regiji. Naravno, prve rezultate novih programa imat ćemo nakon prve akademske godine", rekla je tom prilikom pomoćnica ministra Sunčana Vukelić.

Vojni ataše BiH u RH, brigadir Nikola Zekić, rekao je kako u BiH ne postoji vojna akademija, te su stoga orjentisani na školovanje svojih oficira na prijateljske zemlje. Posebno je interesantno školovanje u Republici Hrvatskoj koja je članica EU-a i NATO-a pa je ovakva vrsta saradnje za Oružane snage BiH posebno važna. Dodao je i da je u Bosni i Hercegovini  realizovan konkurs na kojem su odabrana dva najbolja kandidata za školovanje u Republici Hrvatskoj, a  napomenuo je da se pripadnici Oružanih snaga BiH, također, školuju i na drugim vojnim programima unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Info- Vojno-diplomatsko predstavništvo u RH