Zajednicki stab OS BiH

Posjeta nerezidentnog vojnog diplomata Švicarske za BiH zajedničkom štabu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

11.9.2014

Zamjenik načelnika zajedničkog štaba OS BiH za operacije, general-major Mirko Tepšić, sa saradnicima je 10.09.2014. godine, u zgradi ZŠ OS BiH, primio u nastupnu posjetu nerezidentnog vojnog diplomatu Švicarske za BiH, pukovnika Lars Grove Vejlstrupa.

General Tepšić je na samom početku pozdravio i poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu pukovniku Vejlstrupu, te ga je upoznao sa strukturom i nadležnostima ZŠ OS BiH, kao i sa trenutnim aktivnostima.

Tokom sastanka, general Tepšić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom i plodnom saradnjom OS dvije prijateljske zemlje, posebno u oblasti obuke personala za rad u skladištenju naoružanja, municije i minsko eksplozivnih sredstava (N i MiMES-a), te podizanju nivoa sigurnosti na lokacijama skladištenja naoružanja (LSN) i lokacijama skladištenja municije (LSM) OS BiH.

General Tepšić je izrekao želju za unapređenjem saradnje i naveo moguće oblasti saradnje, potencirajući zajedničku obuku jedinica, korištenje centra za obuku OS BiH, prvenstveno Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) i Centra za protiv-minsko djelovanje (SPMD), razmjeni iskustava i obuci u pružanju pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih katastrofa.

Također, general Tepšić se ukratko osvrnuo na neka područja koja predstavljaju probleme i ograničenja u radu i funkcionisanju OS BiH.

Tom prilikom, pukovnik Vejlstrup predstavio se generalu Tepšiću i naglasio ciljeve svoga budućeg rada i plana djelovanja, te nagalasio da postoji prostor za unapređenje dosadašnje uspješne saradnje, kao i da će sa sobom ponijeti zapažanja i utiske kako bi nastavio komunikaciju u ovom pravcu.

Na kraju posjete, sa zadovoljstvom je zajednički konstatovano da je dosadašnja izuzetno dobra saradnja OS dvije prijateljske zemlje uspješna, ali da se neprekidno razvija s ciljem unapređenja iste.
Info- ZŠ OS BiH