Zajednicki stab OS BiH

Oproštajno-nastupna posjeta vojno-diplomatskih predstavnika Republike Bugarske Zajedničkom štabu OS BiH

16.9.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč 16.09.2014. godine, primio je u oproštajnu posjetu brigadira Stojka Barbova, odlazećeg vojnog atašea Republike Bugarske u BiH, i nastupnu posjetu, brigadira Ivu Kuteva, koji je 15.09.2014. godine, preuzeo ovu visoku dužnost.

Tokom posjete težišno je razgovarano o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji OS dviju prijateljskih zemalja, kao i mogućnostima za poboljšanje i unapređenje iste u budućnosti.

General Jeleč je upoznao goste sa postavljenim ciljevima i ostvarenim rezultatima u izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH na putu ka NATO. Posebno je istaknuo postignute rezultate, napredak i buduće planove za učešće OS BiH u operacijama podrške miru, razvoju nivoa osposobljenosti komandi i jedinica, usvajanju normi i standarda NATO, kao i pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama sa posebnim osvrtom na angažovanje OS BiH za vrijeme nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju i cjeli region.

General Jeleč je sa zadovoljstvom istaknuo dosadašnju dobru i uspješnu bilateralnu saradnju OS dviju prijateljskih i partnerskih zemalja, zahvalio se brigadiru Barbovu na njegovom ličnom angažmanu, pomoći i doprinosu koji je kao vojni ataše pružio tokom boravka u BiH i poželio mu uspjeh u daljem profesionalnom i ličnom životu i radu.

Brigadir Barbov se zahvalio generalu Jeleču na uspješnoj saradnji i podršci, pohvalio proces reforme i ostavreni napredak u izgradnji i jačanju OS BiH na putu ka NATO-u. Posebno je istaknuo naše uspješno učešće u operacijama podrške miru i pohvalio predanost i angažovanje OS BiH na pružanju pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme i nakon katastrofalnih poplava koje su ove godine pogodile našu zemlju i cijeli region istaknuvši da „BiH može biti ponosna na svoje OS“ .

Brigadir Barbov je naglasio čvrstu opredijeljenost R. Bugarske u nastavku pružanja podrške OS u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izvršenja zakonom definisane misije i zadataka OS BiH i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč je izrazio dobrodošlicu novopostavljenom vojnom atašeu R. Bugarske u BiH brigadiru Kutevu, poželio mu plodan i uspješan rad na visokoj i odgovornoj dužnosti i izrazio uvjerenje da će buduća uzajamna saradnja biti još bolja i uspješnija.

Na kraju posjete, general Jeleč je uručio prigodan poklon brigadiru Barbovu kao znak zahvalnosti OS BiH za njegov angažman u BiH u proteklom periodu. 

Info-ZŠ OS BiH