Zajednicki stab OS BiH

Posjeta vojno-diplomatskih predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Zajedničkom štabu OS BiH

16.9.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč je 16.09.2014. godine primio u oproštajnu posjetu brigadira Roba Tomlinsona odlazećeg Vojnog atašea Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Ujedinjenog Kraljevstva) u BiH i nastupnu posjetu pukovnika Paula Marshalla koji trenutno preuzima ovu visoku dužnost.
Tokom posjete težišno je razgovarano o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji OS dvije prijateljske zemlje kao i mogućnostima za unaprjeđenje saradnje u budućnosti.

General Jeleč je upoznao goste sa postavljenim ciljevima i ostvarenim rezultatima u izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH na putu ka NATO.

Posebno je istakao postignute rezultate, napredak i buduće planove za učešće OS BiH u operacijama podrške miru, razvijanju nivoa osposobljenosti, procesu usvajanja normi i standarda NATO kao i nedavnim operacijama OS BiH u pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama a naročito tokom nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju i cjeli region.

General Jeleč je sa zadovoljstvom istakao dosadašnju vrlo dobru i uspješnu bilateralnu saradnju OS dvije partnerske zemlje i srdačno se zahvalio brigadiru Tomlinsonu na njegovom ličnom angažmanu, pomoći i doprinosu koji je kao vojni ataše Ujedinjenog Kraljevstva pružao u realizaciji brojnih projekata podrške i pomoći OS BiH tokom boravka i mandata u BiH. Posebno je istakao dragocjenu pomoć Vlade i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH na pripremi, planiranju i realizaciji pilot projekta „Prijem i obuka mladih oficira iz civilstva u OS BiH“ kao i projekta „Prevencija seksualnog nasilja u oružanim konfliktima“.

Brigadir Tomlinson se zahvalio generalu Jeleču na uspješnoj saradnji i podršci, pohvalio proces reforme i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju OS BiH na putu ka NATO.

On je posebno istakao naše uspješno učešće u operacijama podrške miru i pohvalio predanost i angažovanje OS BiH na pružanju pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme i nakon katastrofalnih poplava koje su ove godine pogodile našu zemlju kao i realizaciji zajedničkih projekata podrške sa posebnim naglaskom na projektu obuke i podmlađivanja oficirskog kadra u OS BiH. Brigadir je izrazio očekivanja da će se na političkom nivou intenzivnije pristupiti rješavanju pitanja nepokretne vojne imovine, kao uslovu BiH za pokretanje Akcionog plana za članstvo (MAP) za prijem u NATO kao i pitanjima rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (MiMES).

Brigadir Tomlinson je naglasio čvrstu opredjeljenost Ujedinjenog Kraljevstva u nastavku pružanja podrške OS u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izvršenja zakonom definisane misije i zadataka OS BiH i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč je poželio brigadiru Tomlinsonu uspjeh u daljem profesionalnom i ličnom životu i radu a novopostavljenom vojnom atašeu Ujedinjenog Kraljevstva u BiH pukovniku Marshallu izrazio dobrodošlicu u našu zemlju, poželio uspješan rad na visokoj i odgovornoj dužnosti te izrazio uvjerenje da će buduća uzajamna saradnja biti još bolja i uspješnija.

Na kraju posjete general Jeleč je brigadiru Tomlinsonu uručio prigodan poklon kao znak zahvalnosti OS BiH za njegov angažman i doprinos tokom mandata u BiH u proteklom periodu.

Info-ZŠ