Zajednicki stab OS BiH

Posjeta delegacije Nacionalne garde Savezne američke države Vermont Zajedničkom štabu OS BiH

18.9.2014

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, sa saradnicima, 18.09.2014. godine primio je u radnu posjetu delegaciju Nacionalne garde (NG) Savezne američke države Vermont, na čelu sa komandantom NG general majorom Stevenom Greyom.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše Ambasade SAD-a u BiH brigadir Scott Miller, sa saradnicima iz Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH, kao i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse general major Senad Mašović.

Generalu Greyu je prezentovan informativni brifing o mjestu, ulozi i strukturi OS BiH u odbrambenom sistemu BiH, realizaciji aktuelnih težišnih zadataka i operacija OS BiH u zemlji i inostranstvu sa fokusom na angažovanju OS BiH za vrjeme izvođenja operacija pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu tokom katastrofalnih poplava, koje su ove godine pogodile našu zemlju i cijeli region.

Tokom posjete težišno se razgovoralo o bilateralnoj saradnji OS BiH i OS SAD-a, odnosno strateškog partnera OS BiH – Nacionalne garde Merilend, saradnji NG Vermonta kao strateškog partnera OS Makedonije i dragocjenim iskustvima NG Vermonta i OS BiH, stečenim u operacijama pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama, a naročito za vrjeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

Obje strane su izrazile zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje i zaključile da postoji još dosta prostora i mogućnosti da se ista u budućnosti proširi i unaprijedi.

General Grey je naglasio čvrstu opredjeljenost Vlade i OS SAD-a, kao i NG Vermonta, na  nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izvršenja zakonom definisane misije i zadataka OS BiH i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč se zahvalio generalu Greyu na posjeti, dosadašnjoj otvorenoj, partnerskoj i prijateljskoj saradnji, kao i snažnoj podršci koju Vlada i OS SAD-a pružaju BiH i njenim oružanim snagama i izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

Info-ZŠ OS BiH