Zajednicki stab OS BiH

Uspješna realizacija vanjskog ocjenjivanja po konceptu operativnih sposobnosti (OSS E&F/SEL-1)

20.10.2014

Na poligonu Manjača u vremenu od 13.10 do 16.10.2014., održana je vježba vanjskog ocjenjivanja deklarisane jedinice 1./4. pbr po konceptu operativnih sposobnosti (OSS E&F/SEL-1).

Ovo predstavlja prvi korak, od četiri ukupno, za dostizanje glavne kapije u bazenu snaga NATO-a, tj. interoperabilnosti, koja se ogleda u pet segmenata: opremi, strukturi, organizaciji, edukaciji i obuci. Uspješnim prolaskom ove kapije, ova jedinica bi bila spremna za naredni korak (NEL-1), čime bi dostigla punu interabilnost. Nakon toga, usljediće ocjena sposobnosti jedinice za izvršenje misije po standardima NATO-a (SEL-2 i NEL-2). Preostala tri koraka, čime bi se upotpunio zadatak, se očekuju izvesti u roku do kraja 2016. ili do polovine 2017. godine. Time bi ova jedinica bila potpuno spremna za učestvovanje u misijama pod NATO kišobranom.  

Direktorijat za provođenje vježbe vanjskog ocjenjivanja, koji je odgovoran za kontrolu izvođenja i upravljanje vježbom, podršku iste i ocjenjivanje, osigurao je sve potrebne uslove za uspješno izvođenje i tok vježbe. Visok doprinos kvalitetu izvedenog ocjenjivanja u sklopu Direktorijata dali su certifikovani ocjenjivači iz sastava OSBiH, dok je validnost ocjenjivanja kontrolisana od strane posmatrača iz NATO-a.

Krajnji proizvod čini finalni izvještaj vježbe koji će poslužiti komandantu za ocjenjivanje jedinice kao ulazna informacija za vlastiti sistem upravljanja obukom. 

Svoj doprinos, uspješno realizovanoj vježbi ocjenjivanja, dali su pripadnici mehanizovano-vježbovnog bataljona koji su u ulozi suprostavljenih strana (OPFOR) stavljali deklarisanu jedinicu pred različite izazove, kao i Centar za borbenu obuku koji upravlja glavnim poligonom obuke Manjača.

Ono što, nažalost, još uvijek predstavlja izazov je neposredna logistička i transportna podrška Direktorijatu koja nije bila pravovremeno osigurana.

Info- KOiD