Zajednicki stab OS BiH

Načelnik Generalštaba OS Republike Austrije posjetio Zajednički štab OS BiH

22.10.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa saradnicima je 22.10.2014. godine primio u radnu posjetu načelnika Generalštaba OS Republike Austrije generala Othmara Commenda.

Sastanku su prisustvovali i brigadir dr. Michael Pesendorfer, vojni ataše Ambasade Republike Austrije u BiH i v.d. zamjenika načelnika ZŠ OS BiH za resurse general-major Husein Tursunović.

General Commenda je upoznat o mjestu, ulozi i strukturi OS BiH u odbrambenom sistemu BiH, realizaciji aktuelnih težišnih zadataka i operacija OS BiH u zemlji i inostranstvu, sa fokusom na angažovanje OS BiH za vrijeme izvođenja operacija pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu tokom katastrofalnih poplava koje su ove godine pogodile našu zemlju i cijeli region.

Tokom posjete težišno se razgovaralo o bilateralnoj saradnji OS dvije prijateljske i partnerske zemlje sa fokusom na realizaciju aktivnosti Plana bilateralne saradnje u 2014. godini, dragocjenim iskustvima naših OS stečenim u operacijama pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama, a naročito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća, elementarnih nepogoda sa posebnim osvrtom na katastrofalne poplave koje su ove godine zahvatile BiH i cijeli region.

Razgovarano je i o angažovanju i iskustvima pripadnika i jedinica OS dvije zemlje u mirovnim misijama UN-a te saradnji sa partnerskim nacijama u ovoj oblasti.
Obje strane su izrazile zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje i zaključile da postoji još dosta prostora i mogućnosti da se ista u budućnosti proširi i unaprijedi.



General Commenda je naglasio čvrstu opredijeljenost Vlade i OS Austrije za nastavak pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izvršenja zakonom definisane misije i zadataka OS BiH, izgradnje operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH, rješavanju viškova naoružanja i MiMES-a kao i kapaciteta obuke i edukacije sa fokusom na učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama UN-a u svijetu.

General Jeleč se srdačno zahvalio generalu Commendu na dragocjenoj pomoći koju su OS Austrije i njeni pripadnici u sastavu EUFOR-a pružile ugroženom stanovništvu za vrijeme kastrofalnih poplava u BiH kao i na posjeti, dosadašnjoj otvorenoj, partnerskoj i prijateljskoj saradnji kao i snažnoj podršci koju Vlada i OS Austrije pružaju BiH i njenim OS, te izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

Info-ZŠ