Zajednicki stab OS BiH

Sastanak Načelnika Zajedničkog štaba OS BiH i Načelnika Europske partnerske operativne grupe (USAREUR)

29.1.2015

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, 29.01.2015. u Sarajevu, održao je radni sastanak sa načelnikom Europske partnerske operativne grupe (USAREUR) brigadnim generalom Kevin L. McNeelyom.

Radnom sastanku su, pored general pukovnika Ante Jeleča i brigadnog generala McNeelya, prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju gdin. Zoran Šajinović i načelnik Uprave J5 ZŠ OS BiH brigadir Velibor Purković, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Scott Miller, načelnik Odjela za Balkan u Upravi J5 EUCOM pukovnik Kevin Hill i šef Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH pukovnik John Frick.

General pukovnik Jeleč upoznao je brigadnog generala McNeelyа o stanju, aktivnostima i kapacitetima OS BiH, s fokusom na učešće jedinica i pripadnika OS BiH u mirovnim operacijama.

Posebno je istaknuta podrška koju, posredstvom Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD, imaju Oružane snage BiH od strane Vlade SAD-a. “Prioriteti OS BiH su i u narednom periodu realiziranje koncepta obuke i jačanje sposobnosti OS BiH posebno kroz programe podmlađivanja vojničkih i oficirskih kadrova u OS BiH. Visoko na listi naših prioriteta su intenzivno rješavanje problema viškova naoružanja i neperspektivnih lokacija, s ciljem uključivanja i civilnih struktura u rješavanju ovih problema, kao i učiniti održivim učešće OS BiH u operacijama podrške miru.” izjavio je general pukovnik Jeleč tokom razgovora.

Brigadni general McNelly izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Oružanim snagama BiH. Tokom razgovora posebno je naglasio uspješnu saradnju OS BiH i ODC Ambasade SAD-a u BiH, te učešće jedinica i pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, koje vode realizaciji zajedničkog cilja, održavanja stabilnosti u regijama u kojima se izvode. “Vaša podrška kredibilitetu Bosne i Hercegovine je veoma velika”, zaključio je brigadni general McNeely.

info-ZŠ OS BiH