Zajednicki stab OS BiH

Uspješno realizovan kurs „Stacionarna i mobilna zaštita snaga“

3.2.2015

U skladu sa Planom događaja obuke za 2015. godinu M2M (Mil-to-Mil) Zajednički štab OS BiH, u saradnji sa predstavnicima Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) delegacije SAD u BiH i Nacionalne Garde (NG) Maryland (SAD), realizovali su kurs pod nazivom „Fixed and Mobile Force Protection“ (Stacionarna i mobilna zaštita snaga).

Kurs je realizovan uz angažman članova Mobilnog trening tima (MTT) NG Maryland na lokacijama OS BiH u Sarajevu i Banja Luci, u periodu od  26.01. do 29.01.2015. godine.

Zahvaljujući izuzetno profesionalnom angažmanu članova MTT NG Maryland i polaznika kursa u potpunosti su postignut planirani ciljevi kursa. Polaznici kursa su usvojili znanja o teoretskim i praktičnim aspektima zaštite snaga na lokacijama OS BiH u BiH i u operacijama podrške miru, kao i o mjerama zaštite snaga koje se poduzimaju tokom operacija van sigurnih lokacija (konvoji, sastanci van baza, idr.), a sve u kontekstu borbe protiv terorizma. Obuka je također uključila informacije o taktici, tehnici i procedurama pretraživanja/ kontrolama pri ulasku na lokacije OS BiH u BiH i u operacijama podrške miru.

Info- ZŠ OS BiH