Zajednicki stab OS BiH

General Jeleč na sastanku Vojnog komiteta NATO-a u Briselu

20.5.2015

Danas su u sjedištu NATO-a u Briselu održani sastanci Vojnog komiteta NATO na nivou načelnika štabova/odbrana. Delegacija OS BiH, koju je predvodio načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, učestvovala je na sastancima u formatu ''Platforme interoperabilnosti'', te u formatu misije „Odlučna podrška“.

Pored generala Jeleča, sastancima su prisustvovali brigadir Alija Kožljak, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO, brigadir Ranko Đukanović, pukovnik Zvonko Nedić te pukovnik Predrag Visković.

Na sastanku u formatu ''Platforme interoperabilnosti'' razgovaralo se o mehanizmina i alatima partnerstva, koji mogu dodatno unaprijediti spremnost i interoperabilnost partnera i NATO-a, s posebnim osvrtom na provođenje NATO vježbi, kao i učešće partnera u istim.

Kada je u pitanju učešće u formatu misije „Odlučna podrška“, dnevni red je obuhvatio prezentovanje strategijsko-operativnog izvještaja o trenutnim zbivanjima u misiji „Odlučna podrška“, kao i smjernice, koje se odnose na Unaprijeđeno trajno partnerstvo NATO-a i partnera sa Afganistanom.

Pored navedenih sastanaka, delegacija OS BiH je učestovovala i u ceremoniji polaganja vijenaca ispred centralnog spomenika NATO saveza.

Na marginama navedenih sastanaka, general Jeleč je iskoristio priliku i razgovarao sa vodećim autoritetima NATO saveza, od kojih izdvajamo generala Bartelsa, predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a i generala Bradšoa, zamjenika komandanta Vrhovne komande NATO.

Također, general Jeleč je obavio susret sa načelnikom Štaba Oružanih snaga Švedske, kao i sa načelnicima štabova oružanih sanaga zemalja iz regiona, sa kojima je diskutovao o dosadašnjoj i unaprijeđenju buduće saradnje.

info- Vojni dio Misije BiH pri NATO

4 FOTO GALERIJA