Zajednicki stab OS BiH

Realizovan Međunarodni kurs za ocjenjivače po NATO konceptu operativnih sposobnosti (OCC&EF)

26.5.2015

Oružane snage BiH su bile uspješan domaćin i suorganizator 30. međunarodnog kursa za ocjenjivače po NATO konceptu operativnih sposobnosti („OCC E&F ETC 30“) koji je u periodu od 18. do 22. maja 2015. godine održan na poligonu „Manjača“ kod Banja Luke.

Na lokaciji razmještaja Centra za borbenu obuku i Centra za borbene simulacije na Manjači kod Banja Luke, u organizaciji Glavne komande NATO-a za Evropu (MPD SHAPE), internacionalni polaznici iz 17 zemalja su se tokom realizacije ocjenjivanja NEL-1 deklarisane pješadijske čete iz sastava 4. pbr OS BiH, uspješno obučili za buduće ocjenjivače stepena interoperabilnosti jedinica oružanih snaga po NATO standardima.

NATO program ocjenjivanja interoperabilnosti i operativnih sposobnosti (OCC E&F) je program za unapređenje dostignutog nivoa obuke u interoperabilnosti i sposobnosti partnerskih jedinica, deklarisanih po OCC programu, za učešće u budućim NATO vođenim misijama.

Direktorijat međunarodnog kursa od 17 članova, formiran od iskusnih instruktora iz NATO i PfP zemalja, od kojih i sedam certifikovanih oficira iz OS BiH, predvođen šefom OCC E&F odjela u MPD SHAPE, realizovao je obuku za 23 polaznika, među kojima je bilo i 6 pripadnika OS BiH.

Vježba 4. pješadijske brigade OS BiH “Dinamičan odgovor 15-4” je činila platformu za realizaciju kursa, što je polaznicima omogućilo da praktično na terenu primijene stečena znanja u ocjenjivanju stepena interoperabilnosti deklarisane 1. pješadijske čete 1. pješadijskog bataljona iz sastava 4. pbr OS BiH tokom NATO evaluacije, nivo-1 (NATO Evaluation Level-1).

Organizacija i realizacija Međunarodnog kursa „OCC E&F ETC 30“ je bila izuzetno važan događaj kako za Oružane snage BiH tako i za Bosnu i Hercegovinu. Realizacijom ove aktivnosti potvrđen je do sada izgrađen nivo osposobljenosti OS BiH za organizaciju jednog ovako složenog međunarodnog događaja. OS BiH su i ovom prilikom iskazale organizacijsku spremnost, sposobnost i odlučnost da prihvate i uspješno realizuju zahtjevnu ulogu domaćina.

Svečana ceremonija dodjele certifikata učesnicima, održana je 22. maja 2015. godine u kasarni „Kozara“ u Banja Luci. Na svečanoj ceremoniji, pored dodijele certifikata polaznicima kursa, predstavnici NATO-a dodijelili su zahvalnice predstavnicima OS BiH za učešće u realizaciji kursa te za izuzetno dobru organizaciju navedene aktivnosti.

Od strane predstavnika OS BiH dodijeljene su zahvalnice predstavnicima NATO-a i partnerskih zemalja za podršku koju pružaju OS BiH u realizaciji obaveza iz programa OCC E&F.

info-ZŠ OS BiH

5 FOTO GALERIJA