Zajednicki stab OS BiH

9. Konferencija načelnika generalštabova Balkanskih zemalja-B9

29.5.2015

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju je predvodio zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić, učestvovala je na 9. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana (B-9) koja je realizovana u periodu od 26. do 28. maja 2015. godine u Budvi, Crna Gora.

Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana je izuzetno važna inicijativa za jačanje vojne saradnje u regionu, a zemlje članice ove inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Pored predstavnika ovih zemalja, kao gosti navedene konferencije u Budvi, učestvovali su i predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Združene komande NATO snaga u Napulju, kao i zamjenici načelnika generalštabova oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Održavanje jedne ovakve konferencije potvrđuje značaj regionalne vojne saradnje i dobrosusjedskih odnosa između balkanskih zemalja, sa ciljem održavanja i jačanja stabilnog i sigurnog okruženja, kako u regionu tako i u Evropi. Konferenciju je otvorio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić, a učesnicima su se prigodnim riječima obratili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić.

Cilj ove konferencije bio je produbljivanje vojne saradnje zemalja Balkana, s težištem na zajedničkoj edukaciji, obukama i vježbama različitih nivoa, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

Načelnici generalštabova zemalja Balkana su, još jednom, potvrdili njihovu spremnost za unaprijeđenje dobrih odnosa i jačanje saradnje u reagovanju na današnje sigurnosne izazove, rizike i prijetnje, kroz zajedničke vojne aktivnosti.

Nakon izlaganja, potpisana je zajednička Izjava o podržavanju nastavka aktivnosti po Inicijativi B9, a načelnik GŠ OS R. Turske general Necdet Özel, iznio je interesovanje Republike Turske da bude predsjedavajući Inicijative B9 u 2016. godini.

Na marginama Konferencije, general major Mirko Tepšić održao je bilateralni sastanak sa načelnikom OS R. Grčke generalom Mikailom Kostarakosom, tokom kojeg se razgovaralo o postojećoj saradnji sa OS R. Grčke, kao i o inicijativama za buduće aktivnosti na polju bilateralne saradnje sa pomenutom zemljom.

Pored generala Mirka Tepšića, delegaciju su činili i načelnik Uprave za politiku i planove ZŠ OS BiH brigadir Velibor Purković i kapetan Amer Riković iz Ureda za podršku načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Info- ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA