Zajednicki stab OS BiH

Pripadnici OS BiH učestvuju u vježbi „Capable Logistician 2015“ u Mađarskoj

17.6.2015

Oružane snage učestvuju u vježbi „Capable Logistician 2015“ u Mađarskoj, gdje zajednički u obuci učestvuje preko 20 zemalja i 1400 pripadnika, među kojima su i četiri pripadnika OS BiH.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general major Senad Mašović i pukovnik Edin Fako učestvovali su 16.06.2015. na dijelu vježbe „Capable Logistician 2015“ povodom Dana visokih zvanica koju su organizovali MLCC i MO Mađarske, uz učešće visokih predstavnika logistike iz NATO, EU i partnerskih zemalja. Program koji je prezentovan tokom Dana visokih zvanica (DV day) predstavlja kompromis dinamičkih prikaza gađanja, statičkih i dinamičkih prikaza i industrijskih izložbi različitih firmi iz područja odbrane.

Logističku interoperativnu i standardizacijsku terensku vježbu „Capable Logistician 2015“ (CL15) organizovao je Međunarodni logistički koordinacijski centar (MLCC) u saradnji sa Mađarskom kao zemljom domaćinom. Vježba CL15 realizira se na vojnom poligonu za obuku Bakony od 01. do 26. juna 2015. godine i predstavlja nastavak vježbe CL13 za koju se smatra da je jedna od najvećih logističkih vježbi u NATO historiji.

Vježba CL15 je posebna vježba ove vrste u kojoj u obuci učestvuje preko 20 zemalja, 1400 pripadnika i 400 komada različite opreme i kojoj su ciljevi implementacija ključnih modela multinacionalne logistike kao i uvježbavanje logističkih kapaciteta za vježbu „Triden Junction 2015“ (TRJE15). Jedan od ciljeva ove vježbe je ocjenjivanje interoperabilnosti logističkih sistema i oprema s ciljem da se urade preporuke za unaprijeđenje i povećanje sveukupne interoperabilnosti logističkih sistema kao i standardizaciju procedura u postojećim i budućim koalicijskim operacijama.

Oružane snage BiH učestvuju u ovoj vježbi od 02. pa sve do 19. juna sa svoja četiri pripadnika i to majorom Bojanom Bosiljčićem, kapetanom Mensurom Hadžićem, kapetanom Heintijem Ećimom i zastavnikom Esmirom Delićem.

info - ZŠ OS BiH