Zajednicki stab OS BiH

Drugog dana posjete SAD-u, načelnik ZŠ OS BiH se sastao sa zamjenikom ZŠ OS SAD-a

14.10.2015

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, koji boravi u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama u periodu od 12. do 15.10.2015. godine, se drugog dana posjete u Pentagonu, 13.10.2015. godine, sastao sa zamjenikom Združenog štaba Oružanih snaga SAD-a generalom Paulom J. Selvom (Paul J. Selva).

Delegacija OS BiH koju, pored generala Jeleča, čine i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić i v.d. šefa Kabineta načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Predrag Visković, je drugog dana svog boravka na godišnjem sastanku Asocijacije Vojske SAD-a (AUSA) u ranim jutarnjim satima prisustvovala radnom sastanku sa predstavnicima firmi koje ove godine izlažu svoje proizvode i nude moguću saradnju. Tom prilikom, general pukovnik Anto Jeleč je informirao prisutne predstavnike firmi o organizaciji rada i aktivnostima koje provode pripadnici OS BiH kako u zemlji tako i u inozemstvu. Predstavnici firmi su izrazili veliku zainteresiranost za trenutnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, kao i za moguću saradnju na tom polju.

Nakon ovog sastanka na kojem su, pored delegacije OS BiH, učestvovali predstavnici iz preko 70 zemalja svijeta, delegacija OS BiH je imala i radni sastanak u Pentagonu sa zamjenikom Združenog štaba Oružanih snaga SAD-a generalom Paulom J. Selvom. General pukovnik Anto Jeleč je tom prilikom, između ostalog, informirao generala Selvu o trenutnoj organizaciji OS BiH, aktivnostima koje provode u zemlji, kao i učešću OS BiH u mirovnim operacijama. Govorilo se i o ispunjenju uvjeta za MAP, provođenju koncepta OCC sposobnosti, radu A-5, kao i procesu deminiranja i uništavanja viškova naoružanja, municije i MES-a. Također, general Jeleč je posebno naglasio pomoć koju Ambasada SAD-a u BiH pruža OS BiH, istaknuvši uspješnu saradnju sa vojnim atašeom SAD-a u BiH te Program državnog partnersta (SPP) sa Nacionalnom gardom Marylanda.

General Selva se zahvalio generalu Jeleču na otvorenom i iskrenom razgovoru, posebno iskazavši zanimanje za UN mirovne operacije. On je govorio i o podršci koju Vojska SAD-a pruža i koju će pružati Oružanim snagama BiH te o zainteresiranosti za proširenje saradnje. General pukovnik Anto Jeleč se na kraju sastanka zahvalio generalu Selvi na podršci i pomoći koju dobivamo od Vojske SAD-a, kao i države SAD-a, te na svemu do sada učinjenom prema državi Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama od strane naših partnera iz SAD-a. Na sastanku u Pentagonu je bio prisutan i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Mark Karas.

Nakon ovoga sastanka, delegacija OS BiH je prisustvovala radnom ručku, na kome je ove godine učestvovalo oko 5 000 zvanica. Tom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik Asocijacije penzionisani general Gordon R. Sulivan te komandnat KOV-a OS SAD-a general Mark A. Milley.

Za sutra će delegacija OS BiH prisustvovati planiranim aktivnostima trećeg i posljednjeg dana sastanka ove asocijacije, te imati radni sastanak sa komandantom MDNG general majorom Lindom Singh i njenim najbližim saradnicima.

Info-Ured vojnog atašea BiH u SAD-u