Zajednicki stab OS BiH

Bosna i Hercegovina po prvi put učestvuje u radu Vojnog komiteta Evropske unije

9.11.2016

U sjedištu Evropske unije u Briselu je 08.11.2016. godine održan sastanak Vojnog komiteta Evropske unije, na kojem je po prvi put učestvovala i delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

Sastanku su prisustvovali i brigadir Alija Kožljak - šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, brigadir Siniša Ostojić iz Sektora za međunarodnu saradnju MOBiH i major Dario Tucaković iz ZŠ OS BiH. 

Na ovom sastanku se diskutovalo o aktuelnim operacijama Evropske unije, sa fokusom na operacije u Centralno-Afričkoj Republici, Somaliji i Republici Mali.

Za Bosnu i Hercegovinu je od posebnog značaja bio dio sastanka, koji se odnosio na misiju obuke u Centralno-Afričkoj Republici. U tom smislu, general Jeleč je informisao prisutne o namjeri Bosne i Hercegovine da u budućnosti učestvuje u pomenutoj misiji, a u skladu sa operativnim potrebama i po okončanju propisanih internih procedera, neophodnih za donošenje konkretnih odluka za učešće pripadnika OS BiH.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU, kao i ostali prisutni su izrazili zadovoljstvo u vezi iskazanih namjera, te potvrdili važnost doprinosa Bosne i Hercegovine u osiguranju međunarodnog mira i bezbjednosti i kroz operacije EU, što će dodatno potvrditi opredijeljenost, ali i načinjeni progres Bosne i Hercegovine na njenom putu EU integracija.

Na marginama sastanaka Vojnog komiteta EU, delegacija OS BiH, predvođena generalom Jelečom se, u odvojenim susretima, sastala sa generalom Michailom Kostarakosom – predsjedavajućim Vojnog komiteta EU, generalom Erikom Hautecloque Raysz - komandantom misije EU u Centralno-Afričkoj Republici, generalom Markom Kompernolom- načelnikom GŠ OS Kraljevine Belgije, generalom Otmaromom Komenda – načelnikom GŠ OS Austrije, kao i sa predstavnicima zemalja regiona.

info -Vojni misije BiH pri NATO

4 FOTO GALERIJA