Zajednicki stab OS BiH

Inspekcijski tim Republike Albanije u Bosni i Hercegovini

3.10.2017

Inspekcijski tim Republike Albanije, sa gostima inspektorima iz Češke Republike i Kanade, boravio je od 26. do 29. septembra 2017. godine u Bosni i Hercegovini u cilju izvršenja Inspekcije specificiranog područja u skladu sa odredbama Sporazuma o izgradnji mjera povjerenja i sigurnosti u Europi - „Bečkom dokumentu 2011“.

Prvoga dana Inspekcije OS BiH inspekcijskom timu su stavile na raspolaganje helikopter MI-8  kojim je izvršen prelet većeg dijela specificiranog područja. Na lokaciji vojarne Dubrava u Tuzli, inspekcijskom timu prezentiran je brifing 5.pbr. i omogućen obilazak lokacije te posjet oklopnom bataljonu Brigade TP.

Dana 28.09.2017. godine inspekcija specificiranog područja nastavljena je brifingom u komandi  Brigade TP OS BiH i obilaskom jedinica na lokaciji kasarne Rajlovac. Inspekcijski tim posjetio je Centar za obuku u PMD i uništavanju NUS-a OS BiH u Rajlovcu, gdje im je takođe dat brifing o aktivnostima i strukturi ovog centra.

Vođa inspekcijskog tima, pukovnik Kostantin Ligori (AL), je tokom završnog debrifinga izrazio je svoje zadovoljstvo organizacijom i provedbom inspekcije, te ocijenio ovu aktivnost iznimno uspješnom.

Ovom inspekcijom Bosna i Hercegovina je ispunila kvotu pasivnih misija za 2017 godinu koje proizlaze iz međunarodnih obaveza preuzetih u skladu sa Sporazumom o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Evropi- „Bečkom dokumentu 2011“.