Zajednicki stab OS BiH

Posjeta visoke vojne delegacije Oružanih snaga Republike Slovenije Oružanim snagama BiH

19.10.2017

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč u prisustvu svojih saradnika primio je u službenu i prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga Republike Slovenije na čelu sa generalmajorom Andrejem Ostermanom. Sastancima i razgovorima vojnih delegacija, koji su održani u Domu OS BiH u Sarajevu 18. oktobra 2017. godine, prisustvovao je vojni ataše R. Slovenije u BiH brigadir Žarko Henigman.

Posjeta visoke vojne delegacije OS Republike Slovenije Oružanim snagama BiH se realizira u okviru aktivnosti Plana bilateralne posjete Bosni i Hercegovini i OS BiH od 17. do 19. oktobra 2017. godine na više lokacija u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, načelnici oružanih snaga su razmijenili stavove o aktuelnim odbrambeno-sigurnosnim događajima, dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj vojnoj saradnji te su detaljnije razgovarali o zajedničkim temama koje mogu jačati saradnju. Razmijenjena su iskustva iz različitih sfera života i rada oružanih snaga, s akcentom na zajedničke kapacitete kao i aktivnosti koje provode OS BiH i OS R. Slovenije, posebno kada je riječ o procesima rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) i uspostavljanja životnog ciklusa municije kao bitnog faktora unapređenja sigurnosnog okruženja.

Zajednički je konstatirano da je današnji susret najodgovornijih osoba oružanih snaga dvije zemlje još jedna potvrda odlične saradnje, napominjući da postoje mogućnosti za njeno unapređenje u budućnosti. Ovakvi susreti dodatno zbližavaju, a ujedno su veoma bitan segment sveukupne saradnje u izgradnji međusobnog povjerenja, razumijevanja, stabilnosti i sigurnosti zemalja na Balkanu.

U okviru plana posjete, delegacija OS R. Slovenije će posjetiti Ministarstvo odbrane BiH i tom prilikom sastati se sa ministricom odbrane BiH i njenim zamjenicima, kasarnu OS BiH u Rajlovcu, gdje će prisustvovati vježbi “Reakcija EOD tima na otkrivanje improviziranih ubojitih sredstava (IED)“, te posjetiti kulturno-historijske znamenitosti Bosne i Hercegovine.

Info - ZŠ OS BiH                  

12 FOTO GALERIJA