Zajednicki stab OS BiH

Izvršena primopredaja dužnosti u Zajedničkom štabu OS BiH – novi načelnik ZŠ OS BiH generalmajor Senad Mašović

2.3.2018

Svečana ceremonija primopredaje dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH između dosadašnjeg načelnika generalpukovnika Ante Jeleča i novoimenovanog generalmajora Senada Mašovića održana je 28. februara 2018. godine u Domu OS BiH.

Ceremoniji su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa svojim zamjenicima Borisom Jerinićem i Seadom Jusićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, komandanti NATO-a i EUFOR-a u BiH, vojnodiplomatski predstavnici u BiH, generalski kor OS BiH, predstavnici MO BiH i OS BiH, vjerskih zajednica i medija u BiH.

U svom obraćanju na svečanoj ceremoniji, ministrica odbrane Marina Pendeš ukazala je na ovaj važan događaj primopredaje dužnosti načelnika ZŠ OS BiH te istakla uspjehe OS BiH u proteklom periodu, koje su ostvarile napredak i značajne rezultate u izgradnji operativnih sposobnosti, povećale prisustvo i time nastavile uspješno učešće u međunarodnim mirovnim operacijama gdje su kvalitetom i kvantitetom postale prepoznatljive.

Na kraju obraćanja, ministrica je zaželjela generalpukovniku Anti Jeleču puno zdravlja i sreće u životu, a generalmajoru Senadu Mašoviću, novom načelniku ZŠ OS BiH, poželjela puno uspjeha u narednom periodu te izrazila visoka očekivanja u nastavku razvoja i napretka OS BiH, insistirajući da se zajednička pažnja usmjeri na status vojnika i podoficira, sa savremenijom opremom, infrastrukturom i boljim standardima za život i rad profesionalnih vojnih lica.

U svom izlaganju generalpukovnik Anto Jeleč zahvalio se svim prisutnim te istakao da je na čelu OS BiH bila izuzetna, odgovorna i zahtjevna dužnost. Preuzimajući dužnost NZŠ OS BiH 2013. godine, osvrnuo se na nekoliko glavnih prioriteta koji su tad bili usmjereni na daljnji razvoj i napredak OS BiH koji su bili usmjereni na razvoj naših sveukupnih sposobnosti izvršenja zadataka, kako u domovini tako i u inostranstvu.

„S odgovornošću i ponosom, danas mogu kazati da su protekle godine bile obilježene brojnim izazovima koji su, zahvaljujući pripadnicima OS BiH sa svih nivoa, uz mnogo uloženih zajedničkih napora, truda i zalaganja, uspješno izvršile svoje zadatke i obaveze, a samim tim i javnosti BiH“, kazao je Jeleč.

Također, istakao je zadovoljstvo jer ga na novoj odgovornoj dužnosti mijenja general Mašović, te da je uvjeren da će kao načelnik ZŠ OS BiH uspješno odgovoriti svim predstojećim izazovima i uz svoje znanje i iskustvo doprinijeti nastavku razvoja OS BiH.

Generalmajor Senad Mašović u svom obraćanju zahvalio se na iznimnoj časti i povjerenju koje mu je ukazano imenovanjem na ovu odgovornu dužnost te da istu doživljava, prvo kao obavezu i novi izazov, ali i kao priznanje za svoj dosadašnji rad.

„Mi u OS BiH ćemo učiniti sve da se ostvari puna saradnja i da putem uzajamnog razumijevanja i respekta, poštivajući principe subordinacije i koordinacije, zajednički djelujemo u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, posebno u pogledu izgradnje efikasnih OS BiH kao jedne legalne i legitimne vojne sile zadužene za odbranu teritorijalnog integriteta BiH, koje će u svakom momentu biti na usluzi svim građanima BiH na cijeloj teritoriji države BiH“, kazao je Mašović. Također, zahvalio se dosadašnjem NZŠ OS BiH generalu Jeleču na njegovoj višegodišnjoj profesionalnosti, zajedničkoj saradnji te ljudskom i prijateljskom odnosu.

General Mašović, svoje obraćanje završio je citirajući poruku generala Douglasa McArthura koju je uputio na svom obraćanju na West Pointu 1962. godine: „Dužnost, čast, država. Te tri svete riječi diktiraju ono što mi trebamo biti, što možemo biti, što ćemo biti. To su zajedničke tačke: da se izgradi hrabrost kad se čini da hrabrost ne uspijeva, da se povrati vjera kad se čini da nema razloga za vjeru, da se stvori nada kada nada postane odbačena.“

Info – ZŠ OS BiH

28 FOTO GALERIJA