Zajednicki stab OS BiH

Delegacija OS BiH na sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu

16.5.2018

U sjedištu EU u Briselu 15. maja 2018. godine održan je sastanak Vojnog komiteta EU na nivou načelnika štabova, na kojem je učestvovala i delegacija Oružanih snaga BiH predvođena načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

U delegaciji OS BiH su bili i načelnik Ureda za podršku NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, te šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir dr. Jasmin Čajić.

Teme ovog sastanka su bile trenutno stanje u misijama u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici (CAR), gdje EU učestvuje sa savjetnicima i instruktorima za obuku, kao i saradnja EU i UN-a.

 

Za Bosnu i Hercegovinu je od posebnog značaja bio dio sastanka koji se odnosio na misiju obuke u Centralnoafričkoj Republici, na kojem je general Senad Mašović upoznao prisutne sa odlukom Bosne i Hercegovine o nastavku učešća pripadnika OS BiH u ovoj misiji, kao i razmatranju povećanja broja pripadnika u istoj.

 

Na ovaj način, istakao je general Mašović, Bosna i Hercegovina, kroz operacije EU želi dati svoj doprinos u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti te dodatno potvrditi opredijeljenost BiH za nastavak puta ka evropskim integracijama.

 

Na marginama sastanaka Vojnog komiteta EU, članovi delegacije OS BiH su se sastali sa predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Mikhailom Kostarakosom.

 

Također, general Senad Mašović je imao i bilateralni sastanak s načelnikom Oružanih snaga  Republike Slovenije generalmajorom Alanom Gederom, na kojem je potvrđena jako dobra vojna saradnja Slovenije i BiH te izražena želja za njenim nastavkom i unapređenjem.

 

Info - ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA