Dan Oružanih snaga BiH

Ministar Helez na obilježavanju Dana OS BiH u kasarni „Kosova“ Ustikolina

23.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je 23. novembra 2023. godine svečanom postrojavanju pripadnika 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH na lokaciji kasarne „Kosova“ Ustikolina, realiziranom u sklopu svečanog obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga i 18. godišnjice rada i djelovanja jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Video-prilog: https://www.youtube.com/watch?v=cPglb7YRyVs

Ministra Heleza je dočekala počasna jedinica OS BiH, a na lokaciji kasarne „Ustikolina“ je ovom prilikom organiziran i „Dan za posjetioce“ uz prisustvo velikog broja učenika srednjih i osnovnih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, djece iz vrtića sa ovog područja, kao i brojni drugi građani i predstavnici lokalnih vlasti i institucija. Ministar se tokom posjete ovoj lokaciji upoznao s misijom i zadacima ovog bataljona, a za ovu priliku pripremljen je i prezentiran brifing komandanta bataljona pukovnika Muamera Sijerčića, u okviru kojeg je delegacija MO i OS BiH informirana o aktivnostima i rezultatima rada ove jedinice, kao i o izazovima i poteškoćama sa kojima se susreću u radu i načinima njihovog otklanjanja. Pukovnik je naglasio uspješno održanu obuku i vježbe u ovoj godini, posebno na lokacijama Grebak i Manjača.

Ministar Helez je ovom prilikom pohvalio profesionalizam i predanost u radu komande i pripadnika ove jedinice, i čestitao im na ostvarenim rezultatima u obuci, koju su demonstrirali tokom nedavnih vježbi sa EUFOR-om, kao i sa predstavnicima Civilne zaštite i MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona. Za izvanredne rezultate, ministar je nagradio novčano 25 pripadnika ovog bataljona. Obraćajući se pripadnicima OS BiH na lokaciji „Kosova“, ministar je naglasio značaj razmještaja 3. pješadijskog bataljona u ovom području, što ovo područje jača i ekonomski i sigurnosno, a istakao je i važnost dobre civilno-vojne saradnje koja se ostvaruje sa predstavnicima lokalnih zajednica na ovom području.

„Svjedoci smo da su se Oružane snage od osnivanja do danas razvile u vojnu snagu, prepoznatljivu u BiH, ali i regiji, a u određenim aspektima i u svijetu, što nas čini ponosnim, a ujedno stvara i obavezu i odgovornost da ih još više unapređujemo“, rekao je Helez. „OS BiH su institucija čije je djelovanje u interesu svih građana, na cijeloj teritoriji BiH, kao i izvan njenih granica sa ciljem izgradnje i doprinosa miru i sigurnosti u svijetu.“

„Mojim dolaskom na čelo MO BiH uvećan je budžet, čime su uvećana i primanja uposlenih u MO i OS BiH. Nadam se da će se trend povećanja nastaviti i u narednom periodu. Veoma mi je bitno da svi pripadnici OS naše zemlje imaju najbolju i najkvalitetniju opremu. Zatražio sam od Vijeća ministra BiH veća izdvajanja za naše oružane snage, kako bismo još bolje i kvalitetnije opremili naše pripadnike. Iskreno se nadam da će i druge kolege ministri imati sluha za ovaj zahtjev“, zaključio je ministar Helez.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685, 

e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA