Dan Oružanih snaga BiH

U skladu sa planom obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH, na lokacijama razmještaja jedinica u sastavu 6.pbr, 22. i 23. novembra 2023. godine realizovane su aktivnosti svečanog postrojavanja komandi i jedinica i Dan otvorenih vrata.

23.11.2023

Povodom osamnaeste godišnjice od formiranja Oružanih snaga BiH, potčinjene jedinice iz sastava 6.pbr su u kasarnama OS BiH „Adil Bešić“ u Bihaću, i „Sinovi Posavine“ u Orašju, 22. i 23. novembra 2023. godine organizovale svečana postrojavanja Komandi i jedinica i Dan otvorenih vrata. Pored pripadnika OS BiH svečanostima su prisustvovali predstavnici organizacija i institucija lokalnih vlasti, učenici obrazovnih ustanova sa lokalnog nivoa, predstavnici EUFOR-a u BiH i predstavnici medija.

Komandanti jedinica na pomenutim lokacija, svim prisutnima su poželjeli dobrodošlicu te se zahvalili na izdvojenom vremenu za posjetu. Ističući značaj obilježavanja 18-te godišnjice od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ovakve aktivnosti su prilika da se prezentuju rezultati rada i zadaci koji su u tekućoj godini realizovani. Posebno je naglašen dostignuti nivo interoperabilnosti, koji je tokom 2023. godine potvrđen kroz realizaciju zajedničkih vježbi sa pripadnicima partnerskih zemalja i pripadnicima iz sastava snaga EUFOR-a u BiH. 

Čestitajući 1. decembar - Dana OS BiH i naglašavajući značaj civilno-vojne saradnje, u svom obraćanju predstavnici civilnih vlasti istakli su da je saradnja sa Oružanim snagama od obostranog značaja, da saradnja na dobrom nivou te da treba težiti još boljoj saradnji.

Između ostalog, ovakve svečanosti su prilika da se istakne i individualni rad te su na svečanom postrojavanju pročitane i naredbe o dodjeli nagrada i pohvala zaslužnim pojedincima.

Sa ciljem da na najbolji način predstave Oružane snage BiH, pripadnici iz sastava pomenutih jedinica su između ostalog realizovali Taktičko-tehnički zbor, koji je organizovan kroz nekoliko radnih tačaka, na kojem su prezentovani dijelovi naoružanja i vojne opreme na upotrebi u OS BiH te je prikazan dio operativnih sposobnosti dijela jedinica OS BiH.

Izrazivši zahvalnost na pozivu i prezentovanim sadržajima, prisutni nisu krili radost i oduševljenje, kojih je ove godine bio značajan broj te su istakli kako ih ovakve posjete uvijek obraduju, izrazivši nadu da će i u narednom periodu imati priliku za iste. 

Info 6.pbr

16 FOTO GALERIJA