Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem za pripadnike MO i OS BiH u povodu Dana OS BiH

27.11.2023

U povodu obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u sarajevskom Domu OS BiH, u ponedjeljak 27. novembra 2023. godine održan je prijem za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

U prisutnosti šefova svih organizacijskih cjelina MO BiH i generala OS BiH, ministar odbrane BiH Zukan Helez i načelnik Zajedničkog staba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović tim su povodom uručili priznanja pripadnicima OS BiH i službenicima MO BiH za uspješne rezultate u protekloj godini. Posebnu plaketu MO BiH dobio je njemački vojni ataše u BiH pukovnik Franz-Josef Nolte, za velike zasluge na realizaciji projakata unapređenja smještajnih kapaciteta OS BiH, na području cijele BiH.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je konstatirao da je reforma odbrane najuspješnija poslijeratna reforma u BiH te da može poslužiti kao primjer reforme i funkcioniranja svim drugim institucijama u BiH.

„Brojne pohvale i nagrade koje širom svijeta dobijate učestvujući u međunarodnim humanitarnim misijama, ali i misijama podrške miru u svijetu, govore o profesionalnosti i visokom nivou odgovornosti, što je meni kao ministru na ponos, ali i čitavoj BiH“, rekao je ministar Helez, izražavajući očekivanje da će se trend uvećanja vojnog budžeta, pokrenut novim sazivom Vijeća ministara BiH, nastaviti, uključujući i dalje povećanje primanja pripadnika MO i OS BiH. Helez je dodao da je vrlo bitno da svi pripadnici Oružanih snaga naše zemlje imaju najbolju i najkvalitetniju opremu.

„U ovoj godini započeli smo projekat opremanja pripadnika OS BiH novim i najkvalitetnijim uniformama u regiji. Zatražio sam od Vijeća ministra BiH veća izdvajanja za Ministarstvo odbrane i Oružane snage. Proces opremanja i modernizacije naših Oružanih snaga je višegodišnji projekat i svakako će biti u fokusu moga djelovanja kao ministara“, rekao je Helez. On je zakjučio da od svih učesnika u sаstavu odbrane očekuje dalje usavršavanje, usvajanje novih vještina i znanja te stvaranje novih generacija pripadnika OS BiH, koje će služiti građanima, narodima i domovini.

U svome obraćanju, načelnik ZŠ OS BiH general Mašović je naglasio da će OS BiH uvijek biti snaga na koju se mogu osloniti svi građani BiH. Istakao je da će pripadnici OS BiH nastaviti izvršavati sve zadatke koje pomažu da država Bosna i Hercegovina bude kredibilan partner na međunarodnom planu, kao i na planu jačanja regionalne saradnje.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

68 FOTO GALERIJA