Dan Oružanih snaga BiH

Obilježavanje Dana OS BiH u kasarni OS BiH „Kozara“ u Banjoj Luci

29.11.2023

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine smještenih u kasarni OS BiH „Kozara“ u Banjoj Luci i realizacijom Dana otvorenih vrata, 27. i 28. novembra 2023. godine obilježen je 1. decembar – Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i ujedno18. godišnjica od njihovog formiranja.

Svečanom postrojavanju prisustvovali su predstavnici civilnih institucija i organizacija sa lokalnog nivoa, predstavnici EUFOR-a te penzionisani pripadnici OS BiH.

Komandant 6.pbr i ujedno komandant kasarne OS BiH „Kozara“, brigadir Radovan Jović, svim pripadnicima komandi i jedinica OS BiH smještenih na ovoj lokaciji čestitao je 1. decembar - Dan OS BiH. Između ostalog, naveo je nekoliko težišnih aktivnosti, koje su komande i jedinice OS BiH i pored svih izazova u ovoj godini uspješno realizirali, a posebno je naglašena realizacija vježbe OS BiH „Dinamičan odgovor 23-6/5“.

Pored svečanog postrojavanja, 27. novembra 2023. godine, u kasarni „Kozara“ upriličen je i Dan otvorenih vrata, na kojem je bila veoma značajna posjećenost.

Sa ciljem da na najbolji način predstave Oružane snage BiH, pripadnici komandi i jedinica na pomenutoj lokaciji su između ostalog realizirali taktičko-tehnički zbor kroz nekoliko radnih tačaka, na kojem su predstavljeni dijelovi naoružanja i vojne opreme na upotrebi u OS BiH.

Posebno dragi gosti su bili predstavnici predškolskih i školskih ustanova, koji nisu krili radost i oduševljenje posjetom. Uz zahvalnost na pozivu, izrazili su nadu da će i u narednom periodu biti u prilici da posjete neku od lokacija Oružanih snaga BiH.

Info -6. pbr

17 FOTO GALERIJA