Dan Oružanih snaga BiH

Ministar Helez domaćin svečane akademije uz Dan OS BiH: Imamo Oružane snage jače nego ikad

1.12.2023

U povodu 1. decembra - Dana Oružanih snaga i 18. godišnjice oformljavanja OS BiH, u sarajevskom Domu OS BiH u četvrtak, 30. novembra 2023. godine, održana je svečana akademija.

Prenos svečane akademije – snimak: https://www.youtube.com/watch?v=XPFw1Ab7OeM

Domaćin akademije bio je ministar odbrane Zukan Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisutnost člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića i zamjenika generalmajora Gojka Kneževića i Ivice Jerkića. Svečanoj akademiji prisustvovali  su državni i međunarodni zvaničnici i članovi vojno-diplomatskog kora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši zvaničnici odbrambenih struktura BiH.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je istakao da su Oružane snage BiH stub suvereniteta BiH, stub stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji te zahvalio partnerskim zemljama na podršci u tome.

„S ponosom mogu kazati da imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike OS BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevan nivo operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine OS BiH još više jačati i napredovati“, rekao je Helez.

Ministar je podsjetio da je sa novim sazivom Vijeća ministara BiH i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane BiH povećan vojni budžet. Samim tim, po prvi put je poboljšan materijalni status pripadnika OS BiH i zaposlenika u MO BiH. Izrazio je nadu da će se trend povećanja osnovice, a samim time i primanja, nastaviti.

„Imajući u vidu složenost sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, gdje veliki broj konflikta potencijalno mogu preći u globalni sukob, modernizacija naših Oružanih snaga postaje imperativ. Ulaganje u  resor odbrane nije luksuz. To je stvarna potreba, jer to je ulaganje u sigurnu budućnost svih građana u BiH. Nadam se da će i ostale kolege ministri uvidjeti potrebu i značaj OS BiH te odobriti uvećanje sredstava za resor odbrane,“ zakjučio je ministar Zukan Helez.

Svečanu akademiju, prigodnim muzičkim programom uveličao je i Vojni orkestar OS BiH, uz učešće solista na timpanama Darija Kosa.                       

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

 

6 FOTO GALERIJA