Dan Oružanih snaga BiH

Obilježena 18. godišnjica OS BiH u Stalnoj misiji BiH pri UN u New Yorku

1.12.2023

U organizaciji Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima, u New Yorku, 28. novembra 2023. godine upriličen je prijem u povodu 18. godišnjica Oružanih snaga BiH, kojem je prisustvovalo više od 70 zvanica iz diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i Sekretarijata UN-a.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, gostima se obratio Nj.E. ambasador Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik BiH pri UN. Zaželjevši sretan 18. rođendan Oružanim snagama BiH, izrazio je zahvalnost međunarodnoj zajednici, ključnim osobama i partnerima, priznajući njihove uloge u izgradnji Oružanih snaga.

Vojni savjetnik u Stalnoj misiji BiH pri UN brig. Bruno Lukić pohvalio predanost i posvećenost oružanih snaga u prevladavanju prepreka, naglašavajući njihovu profesionalnost, integritet i odlučnost u očuvanju demokratije i mira. Između ostalog, govorio je i o posvećenosti Oružanih snaga i saradnji sa civilnim strukturama, ističući njihovo aktivno angažiranje u pružanju pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Na kraju, izrazio je zahvalnost međunarodnim partnerima, ističući zajedničke napore za jačanje mira, stabilnosti i prosperiteta u zemlji i širom svijeta.

Info – Stalna misija BiH pri UN u New Yorku

9 FOTO GALERIJA