Dan Oružanih snaga BiH

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježen u Beču

5.12.2023

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježen je 4. decembra 2023. godine u Beču, Republika Austrija, u organizaciji Vojnodiplomatskog predstavništva Bosne i Hercegovine. U ulozi domaćina, pored vojnog atašea BiH u R. Austriji i vojnog savjetnika pri Misiji BiH pri OSCE-u i UN u Beču, brigadira Edina Bajramovića, bili su i ambasador BiH u R. Austriji Siniša Bencun, ambasador BiH pri OSCE, UN i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, Danka Savić.

Svečanom prijemu je prisustvovao veliki broj gostiju, pripadnika diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u R. Austriji, predstavnika Federalnog ministarstva odbrane i Oružanih snaga Austrije, predstavnika vjerskih zajednica Ministarstva odbrane R. Austrije,  kulturnog i umjetničkog života, predstavnika dijaspore iz BiH, udruženja i kulturnih organizacija, OSCE-a te kadeti Oružanih snaga BiH koji se školuju u Republici Austriji.

U obraćanju prisutnima ambasador Siniša Bencun se osvrnuo na  period formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i naglasio da su se pripadnici OS BiH u više navrata dokazali u međunarodnim mirovnim misijama i na vojnim vježbama, kao i u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u katastrofama u BiH i inostranstvu.

Uz riječi zahvalnosti na prisustvu svim gostima povodom obilježavanja 18. godišnjice OS BiH, brigadir Edin Bajramović je predstavio najznačajnija dostignuća OS BiH tokom 2023. godine, naglasivši značaj uspješne saradnje Federalnog ministarstava odbrane Austrije i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Svojim izvedbama tokom svečanog prijema, mlada bosanskohercegovačka umjetnica, gospođica Maida Purišević, je oduševila prisutne.

Brigadir Edin Bajramović ovom prilikom je, u znak zahvalnosti, uručio prigodne poklone oficirima Terezijanske vojne akademije koji su od 2017. godine na profesionalan i nesebičan način pružali podršku kadetima OS BiH, kao i direktorima kompanija koje su dale nesebičnu podršku Uredu vojnog atašea BiH u Beču u realizaciji svečanog prijema povodom obilježavanja 18. godišnjice OS BiH.

Info -  Vojni ataše BiH u R. Austriji

9 FOTO GALERIJA