Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem u povodu Dana Oružanih snaga BiH u Sjedištu NATO-a u Briselu

7.12.2023

U Sjedištu NATO u Briselu organiziran je svečani prijem u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Domaćini prijema bili su otpravnik poslova Misije BiH pri NATO Goran Pranjić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako, te zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni ataše BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz Međunarodnog štaba NATO, Međunarodnog vojnog štaba NATO, ambasadora i vojnih predstavnika članica i država partnera, predstavnika Međunarodnog štaba EU, vojnih predstavnika pri EU, vojnih atašea akreditiranih u Belgiji, kao i osoblje Ambasade BiH u Kraljevini Belgiji.

U prigodnom obraćanju, brigadir Fako istakao je izvrsnu saradnju sa NATO i partnerskim zemljama iz EU,  te podsjetio na brojne uspjehe i postignuća Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u proteklom periodu. Uspješnim izvršenjem zahtjevnih misija i zadataka, uključujući međunarodne operacije podrške miru, pomoć civilnom stanovništvu u slučaju katastrofa i nesreća, kao i operacije deminiranja, Oružane snage Bosne i Hercegovine su do sada potvrdile svoju profesionalnost i spremnost, te vrlo važnu ulogu u sklopu sveukupnih euroatlantskih napora Bosne i Hercegovine, te uspjele pokazati da su kredibilan partner. OS BiH će uvijek, pored toga što će biti na usluzi svim građanima BiH, ostati posvećene ostvarenju strateških ciljeva BiH“, rekao je brigadir Fako.

Brigadir Fako je naglasio prisutnima, da BiH ne bi trebalo da bude posmatrana samo kroz misije podrške NATO, EU i UN u BiH, vać kao i pružaoca sigurnosne pomoći koju BiH preko OS BiH pružaju drugim zemljama, učestvujući uspješno u misijama podrške u NATO-vođenim operacijama u Iraku, Afganistanu – misije ISAF i Odlučna podrška, UN-vođenim misijama u Kongu i Maliju, i EU misiji u CAR. OS BiH pokazale su da mogu da budu kredibilan partner i da su posvećene izgradnji interoperabilnosti i sposobnosti u skladu sa NATO standardima, a deklarisanje bataljonske grupe lake pješadije u bazen snaga u skladu sa NATO konceptom operativnih sposobnosti, kao najveće jedinice u bazenu snaga, dvije jedinice u NATO snagama za brzu reakciju, najbolji su dokaz da su OS BiH spremne izvršavati zadatke, misije i operacije kada je to potrebno.

Osim toga, pružanje pomoći u ublažavanju posljedica razornog zemljotresa u Republici Turskoj i poplava u Republici Sloveniji, su dokaz da su OS BiH spremne da odgovore različitom spektru zadataka, uključujući pomoć civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodama i, što je važno, ne samo u BiH, već i u cijelom svijetu.

OS BiH će uvijek biti na usluzi svim građanima BiH, te nastojati da pružaju svoj doprinos ostvarenju strateških ciljeva BiH.

Info – Vojni dio Misije BiH pri NATO Brisel

8 FOTO GALERIJA