Dan Oružanih snaga BiH

U Washingtonu svečano obilježena 11.godišnjica osnivanja OS BiH

13.12.2016

U povodu jedanaeste godišnjice osnivanja OS BiH, u prostorijama Ambasade BiH u Washingtonu D.C. (Sjedinjene Američke Države) je 12. decembra 2016. godine, upriličen svečani prijem čiji je domaćin bio vojni ataše Bosne i Hercegovine u SAD-u brigadir Davorin Vučić, uz podršku Ambasade BiH.

Svečanom prijemu, za veliki broj zvanica, prisustvovali su brojni predstavnici U.S. -  Department of State, predstavnici Ministarstva odbrane i Združenog štaba SAD-a, predstavnici Nacionalne garde iz Marylanda (MDNG), brojni predstavnici diplomatskog kora zemalja akreditiranih u Washingtonu, veliki broj vojnih atašea različitih zemalja akreditiranih u SAD-u, ugledni poslovni ljudi, univerzitetski profesori, predstavnici medija i mnogi drugi. U delegaciji za doček zvanica u prostorijama Ambasade BiH u SAD su bili ambasador BiH u SAD-u NJ.E. Haris Hrle te vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić sa suprugom Natalijom.

 

General major Walter T. Lord je predvodio brojnu delegaciju OS SAD-a iz Pentagona u kome su još bili predstavnici odbrambenog, vojnog, mornaričkog, marinskog i Ureda zračnih snaga za saradnju sa vojnim atašeima stranih zemalja akreditiranih u Washingtonu, te predstavnici ureda Nacionalnih gardi SAD-a. Ove godine delegaciju Nacionalne garde iz Marylanda predvodio je brigadni general Sean M. Casey koji je ujedno bio i izaslanik komandanta MDNG - generalmajor Linda L. Singh, koji se u ime generala Singh, obratio zvanicama na svečanosti povodom godišnjice OS BiH. General Casey je posebno istakao veoma uspješnu saradnju sa OS BiH, kao i, po njegovim riječima, “izuzetnu saradnju sa vojnim atašeom BiH brigadirom Davorinom Vučićem”, kome je uručio prigodnu nagradu (priznanje) u znak veoma uspješne saradnje u 2016 godini.

 

Također, od istaknutih osoba koji su prisustvovali svečanosti obilježavanja Dana OS BiH u Washingtonu treba spomenuti bivše ambasadore SAD u BiH: Roberta Beekrofta, Richarda Kauzlaricha, Clifforda Bonda, Lawrence Butlera, te dr. Rafi Gregorian koji je bio kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u našoj zemlji.

 

Brigadir Davorin Vučić se zahvalio svim prisutnim gostima na njihovom dolasku i upoznao ih sa programom svečanog obilježavanja Dana OS BiH u Washingtonu.  Zatim su intonirane himne Bosne i Hercegovine i SAD-a, da bi nakon toga, okupljene zvanice pozdravili vojni ataše brigadir Davorin Vučić, ambasador BiH u SAD-u NJ.E. Haris Hrle, brigadni general Sean Casey, a okupljenim zvanicama se, u veoma nadahnutom govoru, obratio generalmajor Walter T.Lord, nekadašnji komandant NATO štaba u BiH, a sada odgovorna osoba u Uredu ministra odbrane SAD-a za politiku rezervnih snaga.

 

Generalmajor Lord se sa posebnim simpatijama sjetio svoga boravka u našoj zemlji, pohvalio sve uspjehe OS BiH u mirovniim operacijama te posebno zamolio Vojnog atašea da izraze njegovog ličnog poštovanja i zahvalnosti za doprinos uspjesima OS BiH prenese ministrici odbrane gđi Marini Pendeš, načelniku ZŠ OS BiH generalu Anti Jeleču, njegovim zamjenicima generalima Senadu Mašoviću i Mirku Tepšiću te glavnom naredniku OS BiH Mariju Bagariću.

 

Prigodna svečanost je završila zdravicom od strane brigadira Davorina Vučića u čast trilateralne saradnje koju su ove godine započeli Nacionalna garda iz Marylanda, Oružane snage BiH i Oružane snage Estonije. Treba spomenuti da je Vojni ataše BiH primio veliki broj čestitki za Dan OS BiH, među kojima i čestitka ministra odbrane SAD-a gospodina Ashtona Cartera i direktora DIA generala Vincenta Stewarta.

info - Ured Vojnog atašea BiH u SAD

16 FOTO GALERIJA