Dan Oružanih snaga BiH

Peta pješadijska brigada OS BiH obilježila 1. decembar, Dan OS BiH

29.11.2017

Svečanim postrojavanjem jedinica 5. pješadijske brigade, 28. novembra 2017. godine obilježena je 12. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH, 1. decembar - Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana Oružanih snaga BiH, koji su organizirale komande bataljona za svoje pripadnike, upriličeno je u kasarnama „7. muslimanske brigade“ u Zenici, „Mato Lučić - Maturica“ u Kiseljaku, „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini i „Josip Karimović - Grabo“. Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“, Komanda 5. pješadijske brigade bila je nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH.

Svečanom postrojavanju, pored pripadnika Oružanih snaga BiH, prisustvovali su predstavnici civilnih struktura vlasti kantonalnog i općinskog nivoa, predstavnici sigurnosnih agencija državnog i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a kao i lokalnih medijskih kuća.

U kasarni i aerodromu „Dubrave“ na lokaciji Komande 5. pbr, vojnicima u stroju i gostima obratio se komandant 5. pbr brigadni general Kenan Dautović. General Dautović se zahvalio gostima na dolasku, te naglasio glavne događaje 5. pješadijske brigade kao i njene rezultate u ovoj godini.

General Dautović je iskoristio priliku da uruči pohvale i nagrade istaknutim pripadnicima 5. pješadijske brigade za postignute rezultate u protekloj godini.

Također, ovom prilikom general Dautović uručio je zahvalnice organizacijama i institucijama sa kojima je 5. pješadijska brigada u dosadašnjim aktivnostima ostvarila zapaženu civilno-vojnu saradnju.

Po završetku zvaničnog dijela ceremonije, upriličen je taktičko-tehnički zbor, gdje je prisutnima prezentiran jedan segment operativnih sposobnosti te dio naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH.

Info - 5. pbr

10 FOTO GALERIJA