Dan Oružanih snaga BiH

Svečana ceremonija u povodu obilježavanja Dana OS BiH u Centru za osnovnu obuku KOiD u Pazariću

30.11.2017

Svečana ceremonija u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je u Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu u Pazariću 28. novembra 2017. godine.

Čestitajući Dan OS BiH, prisutnima se obratio komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić koji je gostima zaželio dobrodošlicu. U svom obraćanju pukovnik Ganić je, između ostalog, istakao da su ovakvi dani posebni za pripadnike OS BiH i da svi trebamo biti radosni i ponosni na 01. decembar 2005. godine kada su formirane Oružane snage BiH.

Pukovnik Ganić je naglasio da je Centar za osnovnu obuku u proteklom periodu ostvario značajne rezultate po pitanju osnovne obuke kako za vojnike, vođe timova tako i za oficire.

Pokazatelji toga su činjenice da je kroz osamnaest klasa osnovne vojničke obuke obučeno 4.738 mladih vojnika, kroz tri klase oficira njih 104 budućih novih potporučnika, te kroz četiri klase Primarnog kursa za razvoj vođa obučeno je 169 specijalista i vođa timova. Također je naglasio da je u toku obuka devetnaeste klase vojnika, njih 145, te da će krajem decembra završiti sa obukom i biti primljeni u OS BiH.

Rezultati i pokazatelji govore o centru i njegovim uspjesima, a njih je bilo moguće postići samo uz adekvatno angažiranje cjelokupnog personala COO i punu podršku pretpostavljene Komande za obuku i doktrinu.

Na kraju svečane ceremonije obilježavanja “Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine” pročitane su naredbe o dodjeli stimulativnih mjera za pripadnike Centra za osnovnu obuku, te čestitke koje su pripadnici Centra dobili u povodu 12. godišnjice OS BiH.

Svečanoj ceremoniji obilježavanja “Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, pored pripadnika Centra za osnovnu obuku te kandidatkinja i kandidata na obuci za vojnike 19. klase, prisustvovali su i predstavnici vlasti općine Hadžići, predstavnici Policijske stanice Hadžići, te direktori osnovnih škola i srednje škole iz Pazarića.