Dan Oružanih snaga BiH

U Zagrebu svečano obilježen Dan OS BiH

1.12.2017

U organizaciji Vojnodiplomatskog predstavništva Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, svečanim prijemom u Zagrebu obilježen je Dan Oružanih snaga BiH. Domaćini prijema bili su Nj.E. Renata Paškalj, ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj i brigadir Siniša Ostojić, vojni ataše BiH u Republici Hrvatskoj.

Prijem su svojim prisustvom uveličale visoke zvanice iz državnih institucija Republike Hrvatske, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, Grada Zagreba, vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, te polaznici vojnog obrazovanja i usavršavanja iz BiH.

U svom obraćanju brigadir Siniša Ostojić je predstavio ključne aktivnosti u 12-godišnjem periodu izgradnje Oružanih snaga i sistema odbrane BiH, te istakao da je reforma odbrane bila temeljna i dalekovidna promjena strukture organizacije, koja je odigrala vrlo važnu ulogu dajući nadu da su pozitivne promjene moguće, kao i u povećanju vidljivosti države u vrlo važnom segmentu regionalnih i međunarodnih odnosa.

Brigadir Ostojić je naglasio da su OS BiH profesionalna vojna organizacija koja provodi Zakonom dodijeljenu misiju i daju pun doprinos ostvarenju strateškog vanjskopolitičkog cilja države, a to je integracija u Evroatlantsku zajednicu. Istakao je, također, privrženost dugoročnom partnerstvu i daljem razvijanju jakih bilateralnih odnosa ministarstava odbrane i oružanih snaga RH i BiH.

U svom obraćanju ambasadorica Paškalj je pozdravila sve goste u ime vrhovnog komandanta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - Predsjedništva BiH. Ona je prenijela pozdrave ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i njene poruke pripadnicima OS BiH, u kojima se ističe da su članstvo BiH u EU i NATO-u ključni vanjskopolitički ciljevi BiH. Sposobnost, spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH istaknuti su kao jedan od najboljih diplomatskih alata BiH, koji su direktno uticali na napredak u procesu integriranja sa NATO-om.

Info - Ured vojnog atašea