Dan Oružanih snaga BiH

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježen u Štabu NATO-a u Briselu

30.11.2018

Svečanim prijemom, 28. novembra 2018. godine u sjedištu Štaba NATO-a u Briselu je obilježena 13. godišnjica od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Domaćini prijema bili su ambasador BiH pri NATO-u Nj.E. Almir Džuvo, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO, ujedno vojni predstavnik BiH pri EU brigadir dr. Jasmin Čajić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO, ujedno vojni ataše BiH pri Kraljevini Belgiji brigadir Velibor Purković.

Obilježavanju Dana OS BiH u Štabu NATO-a u Briselu prisustvovali su brojni zvaničnici NATO-a i EU, između ostalih predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Stuart Peach i predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano, te značajan broj ambasadora i vojnih predstavnika zemalja članica NATO-a i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i mnogi drugi zvaničnici iz sastava međunarodnog i međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU, kao i drugih bilateralnih predstavništava i vojnih atašea akreditiranih u Kraljevini Belgiji. Odaziv velikog broja visokih zvaničnika svečanom prijemu, jeste još jedan pokazatelj podrške koju pružaju savezničke i partnerske zemlje Bosni i Hercegovini na njenom putu u evroatlantske integracije. U razgovoru zvanice su istakle da je napor i napredak Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u pogledu interoperabilnosti, operativnih sposobnosti i učešća u mirovnim operacijama prepoznat i jako cijenjen, uz izraze želje za nastavkom započetih reformi u oblasti odbrane.

 

Također, svečanom prijemu prisustvovale su i zvanice iz Ambasade BiH pri Kraljevini Belgiji i Misije BiH pri EU, na čelu sa ambasadoricom BiH pri Kraljevini Belgiji Nj.E. Lidijom Topić i otpravnikom poslova u Misiji BiH pri EU gospodinom Mitrom Kujundžićem.

 

U prigodnom govoru šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, ujedno vojni predstavnik BiH pri EU brigadir dr. Jasmin Čajić je iskoristio priliku i naglasio definirane strateške ciljeve vanjske i unutrašnje politike BiH, zatim rezultate i dostignuća u radu OS BiH na ispunjavanju tih zacrtanih ciljeva, te dao kratki osvrt na buduće napore u radu. Pri tome je kao glavne ciljeve vanjske politike naveo nastavak napretka u procesu evroatlantskih integracija i aktivaciju MAP-a za BiH, a na unutrašnjem planu to je nastavak započetih reformi u odbrani, definiranih Pregledom odbrane i Planom modernizacije OS BiH. 

 

U osvrtu na rezultate i dostignuća u radu, istaknuto je kontinuirano poboljšanje sposobnosti OS BiH od njenih osnivanja do danas, posebno u pogledu učešća u mirovnim operacijama, protivminskim operacijama i deminiranju, upravljanju viškovima naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i podršci civilnim vlastima prilikom prirodnih nepogoda. Nadalje, brigadir Čajić je naglasio da BiH svoju opredijeljenost budućim integracijama dokazuje i učešćem u brojnim NATO programima i aktivnostima kao što su PARP, BI, OCC E&F program, PETEC i odnedavno DEEP, posebno ističući deklarisanje Lake pješadijske grupe nivoa bataljona u sklopu OCC E&F programa, što će u narednom periodu, pored nastavka reforme odbrane i implementacije plana modernizacije, biti u fokusu rada MO i OS BiH.

 

Na kraju je kazao da su sva dostignuća i rezultati u radu na ponos cjelokupnog društva, ali uz obavezu za nastavkom nastojanja u cilju postizanja izvrsnosti, kako bi OS BiH i dalje bile za primjer u našem društvu i poštovani partner na međunarodnoj sceni.

info – Vojni dio Misije BiH pri NATO

13 FOTO GALERIJA