Dan Oružanih snaga BiH

Centralna vojna svečanost u povodu Dana Oružanih snaga BiH održana u kasarni „Rajlovac OS BiH“

29.11.2019

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica Oružanih snaga BiH, uz prisustvo visokih domaćih i međunarodnih funkcionera u kasarni „Rajlovac OS BiH“ u Sarajevu 29. novembra 2019. godine, obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH i ujedno 14. godišnjica od formiranja OS BiH.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, ali i brojni drugi funkcioneri svih nivoa vlasti, najviši predstavnici MO i OS BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditirani u BiH, bivši ministri odbrane BiH i penzionisani generali OS BiH.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da su Oružane snage BiH bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način, te da je primarni smisao postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.“

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost gostima što su prihvatili poziv da danas zajedno s pripadnicima OS BiH obilježe ovaj za OS BiH veoma značajan datum i događaj. „Vaše prisustvo danas je još jedna potvrda vaše snažne podrške Oružanim snagama BiH, ali je istovremeno i dokaz da su OS BiH, kroz ostvarene rezultate i ciljeve, stekle reputaciju uspješnog dijela bh. društva na kojeg se može osloniti svaki građanin Bosne i Hercegovine“, kazao je general Mašović.

Na kraju svečane ceremonije, zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Jusić i načelnik Mašović uručili su posebna priznanja i nagrade pripadnicima OS BiH za postignute rezultate u protekloj godini, kao i za rezultate postignute na sportskim takmičenjima.

Nakon završetka svečane ceremonije, pripadnici Oružanih snaga BiH izveli su tehničko-taktički događaj, odnosno prezentaciju strojevih radnji i postupaka počasne jedinice, demonstrirane su EOD sposobnosti, kapaciteti helikopterskih jedinica za repeling i gašenje požara, upotreba zemaljskog radara i sredstava protivzračne odbrane, te su prezentirana i nova motorna vozila koja koriste jedinice OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

17 FOTO GALERIJA