Dan Oružanih snaga BiH

Obilježen Dan OS BiH u Stalnoj misiji BiH pri UN u Njujorku

5.12.2019

Svečani prijem povodom 14. godišnjice Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održan je 3. decembra 2019. godine u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Njujorku. Mnogobrojne zvanice i goste su dočekali i pozdravili stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima Nj. E. Sven Alkalaj i vojni savjetnik u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Njujorku brigadir Jasmin Katica sa suprugom.

Među zvanicama su bili visoko rangirani oficiri sekretarijata Ujedinjenih naroda, predstavnici diplomatskog kora i vojni savjetnici zemalja članica Ujedinjenih naroda.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, prisutnima se obratio stalni predstavnik BiH pri UN, Nj.E. Sven Alkalaj, istakavši značaj obilježavanja ovog datuma koji je trasirao put formiranju jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao pozitivnog rezultata reforme odbrane, koja se još uvijek smatra jednom od najuspješnijih reformi u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Prisutnima se zatim obratio brigadir Jasmin Katica, vojni savjetnik u Stalnoj misiji BiH pri UN, koji je ukazao na ostvarene rezultate Oružanih snaga BiH u protekloj 2019. godini, kako u zemlji tako i u međunarodnim mirovnim operacijama vođenim pod okriljem UN-a, NATO-a i EU. Između ostalog, istakao je opredijeljenost Oružanih snaga Bosne Hercegovine ka povećanju broja žena u mirovnim operacijama, kao i opredijeljenost da kroz obuku u Centru za obuku za operacije podršku miru u Sarajevu Oružane snage BiH daju doprinos u obuci pripadnika oružanih snaga drugih zemalja kontributora snaga u Ujedinjenim narodima.

Info - Misija BiH pri UN u Njujorku

6 FOTO GALERIJA