Dan Oružanih snaga BiH

Usprkos složenim okolnostima Oružane snage BiH svoju 17. godišnjicu dočekale odličnim rezultatima

1.12.2022

U povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 17. godišnjice njihove uspostave, u četvrtak 1. decembra 2022. godine, u sarajevskom Domu OS BiH održana je prigodna konferencija za medije.

Čelni ljudi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH zajedno su istakli ponos i zadovoljstvo postignutim rezultatima u protekloj godini, iako je i ova godina bila puna političkih i finansijskih izazova.

Okupljenim predstavnicima medija na raspolaganju su bili ministar odbrane BiH Sifet Podžić i njegov zamjenik za politiku i planove Mijo Krešić te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom za resurse generalmajorom Gojkom Kneževićem.

Na samom početku, i ministar Podžić i general Mašović su istakli veliki uspjeh Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH, koja je kao najveća jedinica OS BiH deklarisana za međunarodne operacije, na završnom ocjenjivanju na vježbi na Manjači, od strane ocjenjivača iz NATO-a i partnerskih zemalja dobila najveću ocjenu „odličan“ za borbenu spremnost. Time će ova jedinica moći biti uvrštena u NATO-ov bazen snaga koji će biti na raspolaganju za međunarodne mirovne operacije i vježbe, kako pod vođstvom NATO-a tako i pod kapom Ujedinjenih naroda ili Evropske unije.

I ove godine OS BiH su bile značajan faktor u pomoći civilnim institucijama i građanima u nevolji, u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Udio OS BiH u cjelokupnom procesu uklanjanja mina u BiH čak se i povećao te sada iznosi velikih 54 posto. U 2022. godini deminirano je oko dva miliona kvadratnih  metara terena te pronađeno i uništeno 640 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Također, helikopterski kapaciteti OS BiH, povećani uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država, i ove su godine gasili požare u Posušju, Konjicu, Čitluku, Trebinju, Neumu i Gornjem Vakufu/Uskoplju, ali i pružali pomoć letovima medicinske evakuacije. Inžinjerijske jedinice OS BiH na prostoru devet općina pomogle su u izgradnji i popravci puteva, uređenja lokacija i riječnih korita.

Prema Programu reformi BiH za 2022. godinu, kojeg je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH, MO BiH je direktno zaduženo za 67 aktivnosti, a za 11 njih sarađuje se sa drugim institucijama BiH. Od ukupno pet strateških poglavlja u Programu reformi, dva u potpunosti pripadaju MO i OS BiH, (odbrambena i vojna pitanja i pitanja resursa) i mi ih kontinuirano i realiziramo, bez obzira na trenutnu situaciju.

„Višegodišnje privremeno finansiranje, i zastoj u radu državnih institucija, onemogućio nas je da ubrzamo razvoj OS BiH. Međutim, uz pomoć naših prijatelja iz međunarodne zajednice uspjeli smo izvršiti ključne obaveze i zadatke“, rekao je ministar Podžić te istakao pomoć zemalja poput SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Turske, Savezne Republike Njemačke i drugih.

Personal, najznačajniji resurs OS BiH, te primanja pripadnika OS BiH i zaposlenika MO BiH ove godine jesu nešto povećana. No i ministar Podžić i general Mašović su istakli da ta izdvajanja moraju biti veća, kako temeljem usvojenih dokumenata tako i zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg gotovo sve zemlje evropskog kontinenta značajno povećavaju svoja izdvajanja za odbranu i vojsku.

„Ni mi ne bismo smjeli zaostajati u izdvajanjima za odbranu. A mi danas izdvajamo čak manje od 1 posto bruto društvenog proizvoda“, upozorio je ministar Podžić.

„Sigurnost je elementarna pretpostavka za razvoj svih elemenata zemlje, ali i za nastavak integracijskih procesa i povećanje obima međunarodnih investicija“, rekao je general Mašović. „Stoga, očekujemo adekvatnu podršku OS BiH, koja će osigurati provođenje svih odluka Predsjedništva BiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i MO BiH, u nastojanju da država BiH bude kredibilan partner na međunarodnom planu, kao i na planu jačanja regionalne saradnje, kroz provođenje zajedničke obuke, međunarodnih vježbi, ali i učešća u mirovnim misijama.“

Odgovarajući na pitanja novinara, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić je istakao kako je značajan uspjeh menadžmenta MO BiH, na čelu sa ministrom Podžićem, zamjenikom za politiku i planove Krešićem te zamjenikom za upravljanje resursima Markom Okolićem, to što su uspjeli da politika ili politikantstvo ne utiču na rad OS BiH.     

„Jako je dobro što smo očuvali jedinstvene oružane snage, jer smo s početka godine imali velike političke pritiske“, naglasio je Krešić. „U interesu nam je da Oružane snage BiH budu jedinstvene i u sastavu NATO-a. Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su oružane snage svih njenih naroda i građana. I to narod tako doživljava i prihvata i to je najveća vrijednost ovog svega. Jer OS BiH nisu ni bošnjačke, ni srpske, ni hrvatske, niti ostalih, nego su Oružane snage Bosne i Hercegovine.“

Govornici su istakli i značaj paketa pomoći članica NATO-a, predviđen Inicijativom za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB). Paket ne podrazumijeva naoružanje i ubojita sredstva, ali donosi prijeko potrebnu opremu.

„Ulaganje u sigurnost zemlje je najbolja investicija, i zato, u narednom periodu, od novih vladajućih struktura u BiH očekujem mnogo veću podršku  kroz povećanje budžeta za odbranu, ali i daljih integracija na našem zakonom definiranom NATO putu“, zaključio je ministar Podžić.


Ured za odnose s javnošću
Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA