Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem povodom 17. godišnjice OS BiH u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu

9.12.2022

U povodu 17. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Misija BiH pri Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, u srijedu 7. decembra 2022. godine, upriličila je svečani prijem.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, domaćini prijema bili su ambasador BiH pri Sjedištu NATO-a Nj.E. Mitar Kujunđić, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako te zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić, sa saradnicima.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz Međunarodnog štaba NATO-a, Međunarodnog vojnog štaba NATO-a, ambasadora i vojnih predstavnika zemalja partnera, predstavnika Međunarodnog štaba EU, vojnih predstavnika pri EU, vojnih predstavnika akreditovanih u Kraljevini Belgiji, kao i osoblje Misije BiH pri EU.

U prigodnom obraćanju, brigadir Fako je istakao dostignuća OS BiH u proteklom periodu, posebno istakavši aktivnosti na pomoći civilnim institucijama u trenucima elementarnih nepogoda te uspjeh Bataljonske grupe lake pješadije, koja je na ovogodišnjem završnom ocjenjivanju NEL-2, a koje su obavili ocjenjivači NATO-a i partnerskih zemalja, proglašena borbeno spremnom i dobila ocjenu „odličan“. On je naglasio izvrsnu saradnju s NATO-om i partnerskim zeljama iz EU.

Prisutnima se obratio i predsjednik Vojnog odbora NATO-a (MC), admiral Rob Bauer, koji je u svom govoru pohvalio OS BiH kao stabilnog partnera, koji je opravdao tvrdnju da je reforma odbrane najuspješnija reforma u BiH. Admiral je izrazio očekivanja za nastavak unaprijeđenja odnosa s BiH i pridruženje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Gosti prijema mogli su pogledati i promotivne filmove o Bosni i Hercegovini, uključujući i video o uspješnom ocjenjivanju NEL-2 na poligonu Manjača.

Ured za odnose s javnošću
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

9 FOTO GALERIJA