Poplave i odbrana

Od ranih jutarnjih sati pripadnici Oružanih snaga BiH se nalaze na područjima ugroženim od poplava

16.5.2014

Najkritičnije tačke angažiranja 16.05.2014. godine su Bijela Ploča-Maglaj, Šekovići i Mahnjača. Trenutno su na području Maglaja i Željeznog polja dva helikoptera u zraku.

Jutros su piloti Oružanih snaga BiH  pokušali evakuisati ljude u području Mahnjače, gdje 200 ljudi čeka na helikoptersku evakuaciju, međutim, nisu se uspjeli spustiti, jer je na sletištu bilo šatora, automobila i ostalih prepreka, te se trenutno vrši ponovni pokušaj evakuacije stanovništva.

Jedan helikopter je angažiran i na području Vukosavlja, u općini Doboj, a odobren je i zahtjev za angažiranje resursa za pomoć Travniku.

Pripadnici Oružanih snaga su od ranih jutarnjih sati angažirani u Bijeljini, na Patkovači, u Bukovici, Maglaju, Zenici, Živinicama, Doboju, Derventi, Zvorniku, Lukavcu, Bijeljini, Šekovićima, okolina Banja Luke, Bihać, Sanski Most sa svim potrebnim resursima uključujući ljudstvo, helikoptere, čamce, motorna vozila, mašine, kipere itd.

Također, pripadnici OS BiH su danas hitno prevezli trudnicu kojoj je počeo porod iz Doboja u bolnicu u Zenicu, unatoč teškim vremenskim uslovima i nepristupačnosti terena. „Dok smo letili u Doboj u pomoć djeci koja se nalaze u Domu učenika, javljeno je da djeca ne mogu u helikopter, jer se plaše, te se po njih šalju čamci. U međuvremenu, dobili smo poziv da je potrebno hitno prevesti trudnicu kojoj je počeo porod u bonicu u Zenicu, stoga smo nakon hitne evakuacije to i uradili, te se žena nalazi u bolnici u Zenici, gdje će joj biti pružena pomoć“, izjavio je kapetan Fahrudin Mujagić, koji je bio pilot u ovim akcijama.

Niska oblačnost i magla otežavaju letenje. U mnogim slučajevima je otežan pristup ugroženim kućama, zbog okruženosti dalekovodima i drugim preprekama, ali piloti Oružanih snaga BiH ulažu sve napore, kako bi spasili stanovništvo kojem je hitno potrebna evakuacija.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA