Poplave i odbrana

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić posjetio ugrožena područja

18.5.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, sa saradnicima, je posjetio danas Zenicu i obišao najkritičnija područja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ministar Osmić je obišao vojne lokacije na kojima su smješteni evakuirani civili, kako bi se u potpunosti stekao uvid u situaciju i omogućili što bolji uslovi smještaja za ljude koji su morali napustiti svoje domove.

Nakon pucanja nasipa na Kopanici kod Orašja, zbog plavljenja okolnih naselja organizovana je hitna evakuacija stanovništva nekoliko naselja u Brčko distriktu, nizvodno od mjesta pucanja nasipa. Brzom intervencijom Oružanih snaga BiH, helikopteri su spuštali čelične konstrukcije kako bi se pokušao sanirati probijeni nasip. Brojni pripadnici Oružanih snaga BiH su, koristeći svoje resurse, pomagali u evakuaciji stanovništva iz ugroženih naselja u Orašju i Brčkom.

Nakon sinoćnjih i današnjih pucanja nasipa na Savi, te usložnjavanja krizne situacije na sjeveru BiH, Ministar Osmić se uputio u ovaj dio naše zemlje, kako bi se informirao sa novonastalom situacijom i mogućnostima daljnjeg djelovanja.

U Brčkom se susreo sa pripadnicima Oružanih snaga BiH angažiranim na ovom području. „Oružane snage BiH ovih dana pokazuju svoju punu opredijeljenost i nesebičnost u pružanju pomoći stanovništvu naše zemlje. Svi angažirani pripadnici OS BiH su na vrhuncu zadatka i ulažu nadljudske napore, ugrožavajući i svoje živote, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu BiH“, izjavio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Oružane snage BiH već 5 dana izvršavaju svoju misiju pomoći stanovništvu te i dalje ostaju angažirani na ovom zadatku.

Ured za odnose sa javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba