Poplave i odbrana

Predstavnici MO i OS BiH upoznali Predsjedavajućeg Vijeća ministara o angažmanu OS BiH na pomoći ugroženom stanovništu BiH od poplava

19.5.2014

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda u jutarnjim satima 19.05.2014. godine, posjetio je Operativni centar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH kako bi se upoznao s trenutnim stanjem angažmana kapaciteta i resursa OS BiH na pomoći civilnom stanovništvu u BiH.

Domaćini posjete bili su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić, te sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić sa saradnicima.

Komandant OC MO i OS BiH  brifirao je učesnike sastanka o trenutnim aktivnostima OS BiH na pomoći i raspoloživim resursima koji su u upotrebi. Predsjedavajući Vijeća ministara, također, je upoznat na aktivnostima o izradi plana djelovanja OS BiH na sanaciji šteta od poplava.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je u izjavi medijima odao poštovanje Oružanim snagama BiH, koje su nadljudskim naporima i ograničenim resursima i sredstvima u ovoj kataklizmi i tragediji koja je zadesila BiH, dale svoj puni doprinos i uspjele da spriječe da štete i žrtve ne budu puno veće. „Ono što je dobro jeste da nema više kritičnih tačaka koje bi podrazumijevale ugroženost ljudskih života i da stanovništvo treba slušati upute civilne zaštite i vojske, kako ne bi došlo do kriznih situacija“,  istakao je predsjedavajući Vjekoslav Bevanda.

General Jeleč se zahvalio predsjedavajućem Bevadi na posjeti Operativnom centru MO i OS BIH i svim pripadnicima OS BiH, koji sada vrijedno rade na terenu i pomažu u otklanjanju posljedica i spašavanju onih koji su ugroženi u ovim poplavama i što nisu izrazili potrebu da im je teško i da trebaju smjenu, te da će i dalje da ostanu na terenu. „Mi imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom sigurnosti i Operativnim komunikacijskim centrom gdje zahtjeve koje dobijaju, obrađuju i proslijeđuju nama, kako bi se uključili i spriječili ljudske žrtve“, istakao je načelnik ZŠ Anto Jeleč.

MO i OS BiH kontinuirano, već šesti dan, rade na aktivnostima spašavanja stanovništa pogođenim poplavama.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
е-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA