Poplave i odbrana

Načelnik ZŠ OS posjetio ugrožena područja u Orašju, Bijeljini i Brčkom

19.5.2014

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč i načelnik Ureda za podršku ZŠ OS BiH brigadir Zdravko Rezo su 19.05.2014. godine izvršili izviđanje i obišli najkritičnija područja zahvaćena poplavama u općinama Orašje, Bijeljina i Brčko.

Cilj izviđanja je bio upoznavanje sa novonastalom situacijom radi izvršenja procjena i donošenja optimalnih odluka o angažiranju resursa i kapaciteta OS u nastavku pružanja svake moguće vrste pomoći civilnim strukturama i stanovništvu na poplavljenim područjima.

Tom prilikom su posjetili pripadnike 3.pb/5. pbr i 3.pb/6.pbr OS BiH koji danonoćno i neprekidno pružaju pomoć civilnim strukturama vlasti na spašavanju stanovništva, gradova i naseljenih mjesta u navedenim općinama.

General Jeleč se zahvalio svim pripadnicima OS BiH koji su angažirani na terenu i koji svojom osobnom hrabrošću, nesebičnošću i požrtvovanošću daju maksimalan doprinos u zaštiti i spašavanju civilnog stanovništva kao i otklanjanju posljedica ove velike nesreće koja je zadesila BiH.

Pripadnici OS BiH tokom jučerašnjeg dana su prevozili i instalirali čelične konstrukcije na nasip koja je probila rijeka Sava u rejonu Kopanici kod Orašja, postavljali balvane i punili vreće sa pijeskom duž cijelog nasipa na rijeci Savi.

U cilju detaljnog upoznavanja sa situacijom na terenu general Jeleč se u Orašju sastao sa predsjednikom Vlade Posavskog kantona gospodinom Marjanom Oršolićem, a u Bijeljini sa gradonačelnikom grada Bijeljine gospodinom Mićom Mičićem. U razgovoru sa navedenim čelnicima Kantona i grada dogovorene su mjere i pravci efikasne koordinacije i daljeg djelovanja jedinica OS BiH u skladu sa najvišim prioritetima na najugroženijim područjima.

info - ZŠ OS BiH

3 FOTO GALERIJA