Poplave i odbrana

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko informiran o angažmanu OS BiH na pomoći ugroženom stanovništu BiH od poplava

20.5.2014

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko posjetio je 20.05.2014. godine Operativni centar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kako bi se upoznao s trenutnim stanjem angažmana OS BiH na pomoći civilnom stanovništvu tokom poplava koje su pogodile teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni general Senad Mašović primili su visokog predstavnika Valentina Incka i njegove saradnike u prostorijama Operativnog centra MO i OS BiH.

Učesnike sastanka je brifirao Komandant OC MO i OS BiH o trenutnim aktivnostima OS BiH na pomoći i raspoloživim resursima koji su u upotrebi, te aktivnostima na izradi plana djelovanja OS BiH na sanaciji šteta od poplava.

Gosti su upoznati da su kapaciteti i resursi MO i OS BiH usmjereni na tri glavna zadatka: pomoć ugroženom stanovništvu od poplava, sanacija posljedica izazvanih poplavama i transport humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu u BiH.

Ministar Osmić je naglasio da u pogledu izvršavanja transporta humanitarne pomoći resursi OS BiH isključivo vrše utovar i transport, a prijem i podjelu iste, nadležne uprave civilne zaštite.

Ministar Osmić je pohvalio ulogu OS BiH u ovoj kriznoj situaciji, ističući da je posebno ohrabren pozitivnim kritikama javnosti, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH o njihovom angažmanu, čime je potvrđena činjenica da ovako motivirane OS BiH pokazuju opravdanost svoga postojanja.

Visoki predstavnik Valentin Incko je izjavio:“Ovdje sam da bih izrazio podršku MO i OS BiH u naporima da pomognu BiH i njenim građanima. Posebno želim izraziti zahvalnost za saradnju i koordianciju napora OS BiH sa ostalim segmentima društva u ovoj situaciji, bez obzira na entitetske linije razdvajanja“. Visoki predstavnik je posebno pohvalio požrtvovanost pripadnika OS BiH koji su već danima angažirani na spašavanju i pomoći građanima, dok su u isto vrijeme ugrožene i njihove porodice i njihovi domovi.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA