Rješavanje viškova naoružanja

Održana 22. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva – NMiMES

7.6.2023

Pod predsjedavanjem zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandra Goganovića, uz prisustvo načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića i njegovog zamjenika za resurse generalmajora Gojka Kneževića, te međunarodnih partnera u BiH, 7. juna 2023. u Domu Oružanih snaga BiH održana je 22. sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (Strateški komitet za NMiMES), uz podršku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH (OSCE).

Video prilog: https://youtu.be/Nd8y_7WkemQ

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović je u uvodnom obraćanju iskazao zahvalnost međunarodnim partnerima koji pružaju pomoć i podršku u realizaciji projekata koji se tiču uništavanja nestabilne municije i unapređenja sigurnosti skladišta na vojnim lokacijama. Istakao je da će se i dalje ovaj proces nastaviti rješavati sa punom pažnjom i posvećenošću kako bi imali sigurno okruženje za sve građane na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratila i šefica Odjela za sigurnosnu saradnju pri Misiji OSCE-a u BiH Susan Penksa. Ona je izrazila zadovoljstvo što se zajedničkim snagama MO i OS BiH sa međunarodnim partnerima radi na smanjenju viška MiMES-a i povećanju stepena sigurnosti na lokacijama skladištenja.

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević je prezentirao aktivnosti na smanjenju količine MiMES-a. Kao ključne aktivnosti u daljnjem procesu istakao je sigurnost personala u procesu demilitarizacije MiMES-a, okončanje Pilot projekta prodaje municije i delaborisanog eksploziva, uspostavljanje sekcije za obuku u okviru sopstvenih kapaciteta, te nužnost obučavanja personala kako bi se očuvala sposobnost sigurnog upravljanja životnim vijekom MiMES-a.

O projektima međunarodnih organizacija, UNDP-a, OSCE-a, Tetra Tech-a, Hallo Trust-a, Norveške narodne pomoći (NPA), označavanju i obilježavanju naoružanja, EUFOR-ov specijalni savjetnik za municiju i naoružanje brigadir Martin Trachsler predstavio je rezultate i buduće korake iz Master plana. Kao jedan od izazova istakao je nužnost prodaje i efektivnijeg upravljanja personalom koji se bavi procesom uništavanja, a sve sa ciljem kako bi cjelokupan proces bio održiv, odnosno da OS BiH do 2025. samostalno mogu upravljati cjelokupnim procesom.     

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je naglasio da bi sam proces rješavanja viškova, koji je započeo 2013. godine, bio znatno brži da je brže tekla i modernizacija Oružanih snaga BiH. „S obzirom na raspoložive kapacitete i budžet, Oružane snage BiH su uradile mnogo u ovom procesu, i to je plod svih koji ovdje sjedimo, plod i MO i OS BiH i međunarodnih partnera“, naglasio je general Mašović.  

Na kraju sjednice, prisutni su iskazali spremnost za nastavkom rješavanja ovog cjelokupnog procesa, sa ciljem očuvanja sigurnog okruženja na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA