Obilježavanje 7. godišnjice Dana OS BiH

“Dan otvorenih vrata OS BiH” u Komandi za obuku i doktrinu

22.11.2012

Komanda za obuku i doktrinu na lokaciji kasarne „Travnik“ 22.11.2012. bila je domaćin „Dana otvorenih vrata OS BiH“, aktivnosti koja se već tradicionalno održava povodom godišnjice Oružanih snaga BiH.

Komanda za obuku i doktrinu na lokaciji kasarne „Travnik“ 22.11.2012. bila je domaćin „Dana otvorenih vrata OS BiH“, aktivnosti koja se već tradicionalno održava povodom godišnjice Oružanih snaga BiH.

Kasarnu „Travnik“ ovom prilikom posjetila su djeca vrtića ”Travnik” i vrtića ”Novi Travnik”, učenici i nastavnici O.Š. ”Travnik”, KŠC ”Petar Barbarić”, O.Š. ”Kalibunar”, studenti Edukacijskog fakulteta ”Travnik”, Udruženje građana ”Prijatelji Travnika”, pripadnici Policijske uprave Travnik, pripadnici turskog LOT tima i pripadnici španskog MTT stacionirani u Travniku.

Pripadnici Komande za obuku i doktrinu pripremili su veoma sadržajan program, koji je započeo kratkim obraćanjem i riječima dobrodošlice komandanta KOiD brigadira Roberta Sušca nakon čega su dječica vrtića “Travnik” i vrtića “Novi Travnik” pripadnicima OS BiH poklonila svoje pjesmice, a Komandantu KOiD-a su uručili poklon koji su sami napravili povodom ovog dana.

Kroz nekoliko radnih tačaka gosti su imali priliku upoznati se sa naoružanjem i opremom koje se koristi u OS BiH uključujući i tenkove, sredstva veze, vrste uniformi. Posebno je bilo interesantno vidjeti vojničke učionice u kojima se izvodi nastava za polaznike vojnih kurseva, kao i salu za MAPEX vježbe u kojoj je major Alman Kasumović djeci prezentirao način na koji se izvode vježbe na karti.

Za njih pripremljena i mala škola opasnosti od mina gdje su se djeca mogla upoznati sa vrstama neeksplodiranih ubojnih sredstava te kako da se ponašaju u slučajevima da na njih naiđu, prezentirana je i medicinska oprema kao neophodan element u procesima deminiranja, nakon čega je izvedena kratka pokazna vježba deminiranja pregama (psima).

”Dan otvorenih vrata OS BiH” u Komandi za obuku i doktrinu završili su terenskom praktičnom vježbom na temu ”Izviđačke patrole”, koju je vodio stariji vodnik I klase Amir Sivac, a izveli su je polaznici Osnovnog podoficirskog kursa.

Komandant KOiD-а brigadir Robert Sušac je nakon izvedene vježbe majoru Vehidu Spahiću PNŠ za civilno-vojnu saradnju i odnose s javnošću, uručio pismenu pohvalu za iskazanu inicijativu, kreativnost i veoma uspješnu realizaciju ”Dana otvorenih vrata OS BiH“.

Info - KOiD