Obilježavanje 7. godišnjice Dana OS BiH

Obilježen Dan Oružanih snaga BiH u kasarni „Kozara“ u Banja Luci

27.11.2012

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banja Luci, te nizom drugih aktivnosti 27.11. 2012. godine obilježena je 7.godišnjica od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica na lokaciji kasarne „Kozara“ u Banja Luci, te nizom drugih aktivnosti 27.11. 2012. godine obilježena je 7.godišnjica od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom 1. decembra - Dana OS BiH, Oružane snage BiH formirane su kao izraz dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH i kao takve do današnjeg dana predstavljaju faktor mira i stabilnosti u BiH i primjer suživota i dobrosusjedskih odnosa svih naroda u BiH.
U svojstvu domaćina, prisutnima se obratio brigadni general Stamenko Novaković, koji je podsjetio na značaj ovog događaja, te najznačajnije rezultate postignute u prethodnom periodu.

 

“Svakako da je najvažniji zadatak OS u miru obuka. Ovladavanje NATO procedurama i dostizanje NATO standarda u sposobnostima pojedinaca, jedinica, komandi i štabova nije nimalo lako. Iziskuje mnogo rada, veliki trud i povećana ulaganja. Realizacija NATO vježbi u kasarni „Kozara“ 2009. godine i u Čapljini ove godine, učešće vodova iz 6. i 4. brigade na vježbama u Makedoniji i Hrvatskoj polovinom ove godine, obuka sa EUFOR-om i uspješan prolaz naše deklarisane čete na NEL-1 u septembru, jasni su pokazatelji da smo na putu ka NATO daleko odmakli“, rekao je general Novaković, te dodao:“Uspjeli smo sposobnosti jedinica za pomoć civilnim organima u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća značajno unaprijediti, a samu pomoć efikasno smo pružili kada god je to trebalo. Učešće u mirovnim operacijama sada provodimo sa značajnim ugledom i autoritetom u dijelu operacija u kojima učestvujemo“.

Razmatrajući aktuelna dešavanja general Novaković je naglasio da ekonomska kriza u svijetu ima jak i negativan uticaj na stanje u BiH, ali da su pripadnici OS i do sada to znali prepoznati i svoj rad prilagoditi situaciji.“To se potvrdilo i u nedavno uspješno izvedenoj vježbi na Manjači „Dinamičan odgovor 12-6“, istakao je general Novaković. Govoreći o planovima u narednom periodu, između ostalog, je poručio:“Njegovat ćemo tradicije, obezbjeđivati lokacije, deminirati, biti u gotovosti i, ako zatreba, pomagati civilima u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća. Pred nama je puno posla, ali smo uvjereni da ga možemo i hoćemo uraditi.“
Nakon čestitke generala Stamenka Novakovića svim pripadnicima, pročitane su naredbe o stimulativnim mjerama.

Svečanosti u „Kozari“ prisustvovali su i predstavnici Vatrogasne brigade Grada Banja Luka, Civilne zaštite Grada Banja Luka, predstavnici medija, te učenici Srednje poljoprivredne škole iz Banja Luke.
Takođe, za učenike je u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata“, uz druženje, pripremljen taktičko-tehnički zbor i ostali sadržaji s ciljem upoznavanja sa svakodnevnim životom i radom komandi i jedinica 6.pbr, kao i drugih jedinica OS BiH smještenih na ovoj lokaciji.

Info - 6.pbr